На Житомирщині встановили систему зважування вантажного автотранспорту в русі «WIM»

На автодорозі міжнародного значення біля села Сінгури встановили систему зважування вантажного автотранспорту в русі «WIM» англійського виробництва. Датчики в асфальті фіксують вагу фур, лазери виміряють габарити, камера зчитує номерний знак, а радар визначає швидкість вантажівки. Працює система цілодобово, вартує приблизно 26 мільйонів гривень. 

«Вона працює повністю в автоматичному режимі, обладнана засобами останньої техніки, сучасними відеокамерами, котрі фіксують грузовий автотранспорт та номерний знак вантажівки та причепу. Фіксує швидкість від 5 до 140 км, в автоматичному режимі. Інформація, яку вона збирає передається на сервер Автодору» — розповів технічний директор підрядної організації Михайло Пшець.

Згідно з правилами дорожнього руху вантажівка не може важити понад 40 тонн. Система «WIM» може визначити перевантаження не зупиняючи фуру. В Житомирській області подібний ваговий комплекс встановили на трасі Київ-Чоп, зараз відбувається процес сертифікації. До кінця року планують збудувати ще дві такі системи. 

Головна мета — збереження відремонтованих доріг. Також в службі автомобільних доріг нагадали про обмеження для фур, яке діє з 1-го червня, при температурі +28 градусів вантажівкам заборонено рухатися автомобільними дорогами. 

Зараз інформація збирається виключно у вигляді статистики. Для того, щоб притягувати до відповідальності водіїв, порушення яких зафіксувала система «WIM», треба прийняти відповідний законопроєкт