60 діб тримання під вартою без застави: підозрюваному у розстріли обрали міру запобіжного заходу

У залу суду заводять підозрюваного у розстрілі подружжя. Сьогодні йому обирають запобіжний захід. Чоловіку 59-років, він мешканець столиці. У той день приїхав на дачу неподалік села Грубське, що на Житомирщині та вирішив навідатися до давнього боржника. 

«Я нічого умисно не робив. Хотів налякати» — каже підозрюваний Олександр Мальцев.

Підозрюваний у навмисному вбивстві подружжя каже, убитий заборгував йому 20 тисяч доларів та за 6 років так і не спромігся віддати. Однак з тим, що йому інкримінують погоджується не до кінця. 

«Ні з чим не згоден. Я не планував цього робити, був там напередодні» — додав підозрюваний Олександр Мальцев.

Прокурор клопотав про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб без права внесення застави, аргументуючи це рядом зібраних доказів щодо вчиненого злочину. А саме вилученої зброї та свідченнями очевидців. Також виказав побоювання, що на свідків може відбуватися тиск або підозрюваний взагалі втече так як фактично є мешканцем іншої області. Зокрема повідомив, що у помісті підозрюваного вилучили речовину схожу на наркотичну. 

«Орган досудового розслідування та сторона обвинувачення вважає, що Мальцев може переховуватися від органів досудового розслідування, розуміючи, що може бути засудженим. За таких обставин прошу обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою» — повідомив прокурор Валерій Сагадін.

А от адвокат підозрюваного із клопотанням прокурора категорично не згоден й називає думку сторони обвинувачення суб’єктивною. Каже, керується статтею 17 КПК, за якою особа вважається невинуватою у вчиненні кримінального правопорушення і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено і вирок не набере законної сили. Тож просить для свого підзахисного запобіжний захід у вигляді домашнього арешту у нічний час, аби вдень чоловік, так би мовити, міг заробити собі на життя. 

«Ми через суб’єктивну думку слідства зараз застосуємо до людини запобіжний захід тримання під вартою, фактично ув’язненням. А людина фактично ще на даний час не винувата відповідно до частини 5 статті 17 КПК» — сказав адвокат підозрюваного Володимир Ткачук.

Згодом суд оголошує умови запобіжного заходу: тримання під вартою. Адвокат підозрюваного має 5 днів на подання апеляції. 

Адвокат підозрюваного із рішенням суду не погоджується. Чи буде подавати апеляцію вирішить після отримання повного тексту ухвали, аби бачити чим керувалась суддя