Арсеній Пушкаренко з робочим візитом відвідав лікувально-реабілітаційний центр для учасників ліквідації аварії на ЧАЕС

Житомирщина одна з найбільш уражених радіацією областей. 266 тисяч місцевого населення постраждали від аварії на Чорнобильській атомній електростанції та назавжди втратили найцінніше – своє здоров’я. 

«У нас в області на сьогодні нараховується 266 тисяч постраждалого населення. З них 8604 чоловіки – це учасники ліквідації аварії, з них 1400 – інваліди першої групи. Для інвалідів 1-ої групи 1,2,3-ої категорій держава дає кошти на санаторно-курортне лікування. В цьому році держава виділила на житомирських ліквідаторів 4040 путівок, це на 33,4 млн. Це найбільше за всю історію» — сказав голова Добровільної асоціації «Дзвони Чорнобиля» Леонід Антонюк.

Пройти курс лікування та реабілітації чорнобильці можуть у центрі для учасників ліквідації аварії, який знаходиться у селищі Капітанівка, що на Київщині. Заклад надає медичні послуги у 9-ти напрямках. Зараз тут оздоровлюється група ліквідаторів з Житомирської області. 

«За час існування тут оздоровилося 17 тисяч чорнобильців. Цей заклад акредитований в МОЗі як багатопрофільна лікарня, як стаціонар. Ми маємо біля 9-ти ліцензій на медичні послуги: терапія, неврологія, кардіологія, травматологія, ендоскопія. Практично всі види лікування, окрім хірургії» — повідомив директор ДП «Лікувально-реабілітаційний центр для учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС ім. В. Т. Гуца» Василь Апостолов.

З робочим візитом до лікувально-реабілітаційного центру завітали народні депутати від партії «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко та Тетяна Грищенко. До дня медичного працівника вони нагородили працівників закладу грамотами та подяками. А також відзначили медалями героїв-ліквідаторів.

«Коли ми з Тетяною Грищенко об’їжджали до 35-ї річниці Чорнобильської катастрофи найбільш постраждалі громади, зустрічалися з ліквідаторами, спілкувалися, одне з питань, яке нам гостро стало, це їх оздоровлення і підтримка як і місцевої влади, так і державної, щодо того, щоб направляти їх на щорічне оздоровлення. Ми бачимо тут, в Капітанівці, в центрі, наші житомирські ліквідатори з усієї області сьогодні тут оздоровлюються. Ми сьогодні приїхали їх привітати, поспілкуватися, подивитися в яких умовах вони сьогодні тут проживають, знаходяться. Це дійсно фантастичні умови, це європейській рівень» — сказав народний депутат України Арсеній Пушкаренко.

Історія лікувального центру починається з 1995 року. Він нараховує 4 відділення та 160 місць. Відповідно, підтримання належних умов потребує державного фінансування, адже для ліквідаторів перебування в центрі повністю безкоштовне. Народний депутат обіцяє допомогти.  

«Є сьогодні проблематика по фінансуванню цього закладу і я, як народний депутат, як член бюджетного комітету, звичайно, що буду втручатися, буду докладати всіх зусиль, щоб була підтримка цього закладу. В синергії ми від центральної влади, місцевої влади сьогодні опрацьовуємо, щоб максимально створити умови для лікування. Я хочу зазначити, що для президента Володимира Зеленського, і для нашої команди «Слуга народу» сьогодні питання повернення пільг, питання соціального захисту, оздоровлення і лікування наших ліквідаторів, наших чорнобильців зараз питання номер 1» — додав народний депутат України Арсеній Пушкаренко