У Житомирі родинам загиблих в АТО вручили пам’ятні барельєфи

Мама, яка оберігає свого сина військового. Такі барельєфи, виготовлені руками волонтерів, вдруге вручили у Житомирі батькам загиблих в зоні АТО військових.  

На кожному барельєфі є спеціально відокремлене місце для фото, на ньому — хлопці та дівчата, які віддали своє життя за Україну. 

«Це передусім пам'ять» — каже мама загиблої військової в АТО Тетяна Галицька.

Ті, хто втратили близьких, волонтери та просто небайдужі гуртом долучаються до виготовлення барельєфів.  

«Наші волонтери приходять один раз на тиждень поза роботою, один барельєф виготовляють більше місяця» — розповіла організатор Вікторія Боровська.

Сьогодні барельєфи отримали 11 родин, серед них Тетяна Галицька — мама єдиної дівчини на Житомирщині, яка полягла у боротьбі за нашу державу. Родині Сабіни вручили символічний барельєф «Київська Русь».

Дівчина служила у 10-й гірсько-штурмовій бригаді медиком. Загинула, коли разом із побратимами їхала надавати допомогу місцевим. Тоді у БТР і влучив снаряд. 

«Дочка була проста, сільська дівчина, в неї не було гордості, вона усіх любила і з усіма дружила» — розповіла мама загиблої військової в АТО Тетяна Галицька.

Хто як не я», з такими словами чоловік Оксани Заєць пішов в АТО, проте звідти він так і не повернувся. Свій барельєф жінка отримала у 2019 році, коли родин загиблих нагороджували вперше, а сьогодні вона сама стала волонтером аби підтримати інших. Зізнається, для їхньої команди — це віддушина та можливість вшанувати полеглих бійців.  

«Кожен барельєф заливається командою, туди вкладається наша душа, наші співчуття та підтримка для батьків. Це віддушина для нас» — каже волонтер, яка втратила чоловіка в зоні АТО, Оксана Заєць.

Барельєфи виготовляють на базі Всеукраїнського проєкту «Ікона пам'яті загиблим за Незалежність України». 5 років тому його ініціювала італійська скульпторка українського походження Олена Карамушка. І вже 3 роки як проєкт існує в Житомирі. Здебільшого волонтери створюють Ікони за свій кошт, іноді хтось долучається й допомагає. Усіх бажаючих запрошують до своєї команди