Житомирський лялькар розробив ідею створення екологічних маріонеток із переробленого пластику

Лучано Паваротті, Фреді Мерк’юрі, Майкл Джексон, Мерлін Монро та Елвіс Преслі. Саме цих персонажів невдовзі житомиряни зможуть побачити на вулицях міста. Кожен з них є частиною екологічного портретного проєкту Сергія Соловйова, який відкрив новий спосіб виготовлення маріонеток. Через вологу дощову погоду матеріали, з яких роблять ляльки, не висихали, тож довелось шукати інші шляхи.

«Раптом в Ютубі я наштовхнувся на цікавий процес «Як зробити ручку до викрутки». Я також зробив декільком інструментам такі ручки. А потім мене осяйнуло. Я ж можу так робити ніжки, ручки, фактично не використовуючи дерево, із поліетиленової плівки» — сказав лялькар Сергій Соловйов.

Поліетиленова плівка виявилась навіть міцнішою за дерево, тож довго вагатися з матеріалом не довелось. До того ж сам процес був досить простим та зручним. Працювати можна навіть вдома над звичайною газовою плитою. 

На виготовленні ручок та ніжок митець не зупинився. Чимало клопоту викликали голови маріонеток, адже технологія пап’є маше, за якою створюють обличчя, є досить ненадійною, виріб може легко пошкодитись.

Лялькар зізнається, постійною проблемою є ремонт ручок та кріплень для маріонеток. На це витрачають досить багато дерева. Однак навіть в такому процесі Сергій навчився використовувати плівку.

З уже готовими маріонетками лялькар планує зробити справжнє концертне шоу. Та для цього усі персонажі мають бути дійсно схожими на справжніх артистів не тільки ззовні, а й рухами. Цей етап займає досить багато часу

«Майкл Джексон. Там дуже тяжкі рухи, він має танцювати і бути схожим на себе. Ну тобто в русі, в усьому. Складне завдання. Якщо з Лучано Паваротті легше, він стоїть, співає, хустинка в нього завжди в руках, він може витертися, то Джексон вже складніше. Фреді Мерк’юрі теж, в нього своєрідні рухи. Дивишся, вивчаєш відео, намагаєшся приблизно повторити, десь можливо трохи карикатурно повторити» — сказав лялькар Сергій Соловйов.

Наразі усі 5 ляльок перебувають на стадії розробки. Усіх ще чекає набуття форм та переодягання. Однак закінчити роботу митець планує до кінця літа