У Житомирській обласній лікарні провели першу трансплантацію від батька до сина: цьогоріч планують пересадити серце

У Житомирській обласній лікарні історична подія: вперше тут здійснили трансплантацію нирки від батька до сина. Донору 65 років, реципієнту 35. Чоловік усе життя страждав на хронічне захворювання нирок і вже не піддавався консервативному лікуванню. 

«Лікуванню консервативному такі пацієнти не піддаються, тому в нього був лише один варіант — трансплантація нирки» — повідомив завідувач відділенням кардіохірургії і трансплантації органів та тканин Анатолій Матвійчук.

За життя чоловіка та його батька боролося відразу 25 медичних працівників. Усі мали чіткий план дій, прорахували кожен крок.  

«Операцію можна розділити на дві операції: спочатку був родинний забір нирки, це тривало з 9 години ранку до 11. І десь з пів на 12 до 15:00 було фактично виконано трансплантацію нирки» — додав завідувач відділенням кардіохірургії і трансплантації органів та тканин Анатолій Матвійчук.

Родинна трансплантація обійшлася у понад 300 тисяч гривень. У лікарні наголошують, операцію проведено виключно за кошти закладу, однак незабаром МОЗ відшкодує витрачені гроші. Зокрема очільник медичного закладу гарантує, трансплантації на Житомирщині й надалі будуть абсолютно безкоштовними для пацієнтів. 

«Пацієнти жодної копійки за дголовний лікар обласної клінічної лікарні ім. О. Ф. Гербачевськогоане оперативне втручання не платили. Гарантую, що всі трансплантації, які будуть відбуватися в обласній лікарні будуть відбуватися безкоштовно» — розповів головний лікар обласної клінічної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського Богдан Леськів.

Близько року пішло на отримання ліцензії, включення до переліку закладів, які проводять трансплантації та налагодження співпраці з МОЗ. Допоки ж керівництво проходило усі кола юридичного пекла, лікарі й медичні сестри проходили спеціальне навчання, додатково вчилися післяопераційному догляду за пацієнтами. 

«6 місяців йшло відповідне навчання й наші лікарі отримали відповідні сертифікати» — повідомив головний лікар обласної клінічної лікарні ім. О. Ф. Гербачевського Богдан Леськів.

Передумовою для проведення трансплантацій в нашій області стала пересадка серця у Ковелі. Перший заступник голови Житомирської обласної ради згадує коли і як це було. 

Нині син та батько у задовільному стані, лікарі кажуть усе йде за планом й далі не менш важливий етап — післяопераційний догляд.

Загалом на Житомирщині таких операцій потребує близько 400 пацієнтів. Тому у лікарні вже почали думати про розширення можливостей. Й нині керівництво закладу підготувало проектно-кошторисну документацію на створення ще однієї європейської операційної зали. До кінця року її планують відкрити. Усі роботи проводитимуть на умовах співфінансування із обласного бюджету та медичного закладу. Зокрема анонсували, що незабаром у лікарні здійснять ще одну трансплантацію нирки, від дружини до чоловіка.

Згодом розповідають про не менш грандіозні плани: цьогоріч у стінах Житомирської обласної лікарні проведуть трансплантацію серця