Житомир вперше приймав Чемпіонат України з плавання на відкритій воді

721

Житомир вперше приймає Чемпіонат України з плавання. На участь у змаганнях з’їхалося понад 150 плавців з 11 областей держави. Долали 10, 7,5 та 5-ти кілометрові дистанції на відкритій воді. 

«Відносно нова Олімпійська дистанція, на Олімпійських Іграх 10 км — марафонське плавання» — розповів президент Федерації плавання України Андрій Власков.

Серед найсильніших плавців до Житомира приїхали - харків’янин Ігор Червинський, учасник чотирьох останніх Олімпійських ігор, та Христина Панчишко, яка виборола право представляти Україну на Олімпійських іграх в Токіо

«Доволі таки важко потрапити, бажаючих багато, от зараз на до відборі було по 3 людини на 1 місце. Є басейн, є відкрита вода, є своя специфіка підготовки. Ми по-перше багато плаваємо, тренування зранку і ввечері по 2 з половиною години, в день я в середньому пропливаю 19 км» — повідомила майбутня учасниця Олімпійських ігор, першою подолала 10-кілометрову дистанцію Христина Панчишко.

За плавцями уважно стежать судді. Плавання на відкритій воді має свою специфіку. На результат може впливати буквально усе: вітер, течія, температура води. Однак передусім —  безпека спортсменів. 

«10 км — це 8 кіл, які прокладені на річці, відповідно 7,5 км це 6 кіл. На кожному куті кола стоять судді, які фіксують швидкість плавців» — розповіла начальниця управління у справах сім'ї, молоді та спорту Житомирської міськради Ірина Ковальчук.

Переможець у дистанції 7,5 км каже, на підготовку мав обмаль часу, але результат на обличчя. 

Плавання на такі дистанції доволі енергозатратне, тому під час змагань було передбачено своєрідне підживлення спортсменів різними енергетичними гелями та напоями прямо під час долання відстані. 

Урочисто Чемпіонат України з плавання завершили нагородженням переможців