В Україні розпочинається основний етап вступної кампанії – прийом заяв та документів

716

Літо – особливо спекотна пора для закладів вищої освіти, адже триває вступна кампанія. Основний етап стартував ще з 1 липня, а саме реєстрація вступників в електронному кабінеті. 

«З 14-го по 23-є липня відбувається активна фаза подання заяв на ті спеціальності і в ті університети, які обрав вступник. Він обов’язково в ці дати має подати електронні заяви» — повідомила перший проректор Державного університету «Житомирська політехніка» Оксана Олійник.

Загалом є два способи подачі заяви на вступ – в електронній та паперовій формі. Цьогоріч абітурієнти мають право вступати у вищий навчальний заклад на основі сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання 2018, 2019, 2020 та 2021 років. 

Під час електронної реєстрації вступник зазначає такі дані: електронну пошту, пароль, номер, пін-код і рік отримання сертифіката ЗНО; серію та номер документа про повну загальну середню освіту; середній бал додатка. В кожному університеті працюють центри, які зможуть допомогти абітурієнту.  

Вступна кампанія 2021-го року має ряд відмінностей і для зарахування на магістратуру. Єдиний вступний іспит з іноземної мови тепер став обов’язковим для всіх спеціальностей. А абітурієнти, які вступають на основі диплому спеціаліста мають певні переваги. 

Законом про вищу освіту не заборонено вступати й на дві спеціальності в один або різні заклади вищої освіти одночасно. Однак в такому випадку абітурієнт обов’язково має попередити працівника приймальної комісії. 

Після проведення співбесід та вступних іспитів на сайті кожного університету будуть оприлюднені рейтингові списки. Для пільгових категорій не пізніше 20 липня, для претендентів на державне замовлення – 28 липня, для осіб, які вступають на контракт – не раніше 10 серпня. А ось для магістрів рейтинг стане доступний 2 серпня. 

Щорічно в країні формується рейтинг найбільш затребуваних спеціальностей. Серед них і IT-сфера, гуманітарні та технічні напрямки. У вищих навчальних закладах Житомира вони також представлені. 

На сайті МОН є розділ «Вступ-2021: відеороз’яснення для вступників та їхніх батьків». Там уся інформація про основні етапи цьогорічної вступної кампанії, подання заяв через електронну систему, прохідні бали, коригувальні коефіцієнти, черговість розгляду поданих особою заяв тощо