Скільки коштують кавуни та дині і як обирати

667

Кавуни та дині вже активно продаються, хоча їхній сезон, кажуть фахівці, прийде лише у серпні-вересні. Поки ж на ринках здебільшого можна побачити тепличні кавуни, переважно везуть з Херсону.

Наші кавуни та дині по ціновій політиці із імпортними суттєво відрізняються. 

«Кавун 25 гривень, диня узбекська 40 і омал звичайна» — розповіла продавчиня Світлана Сукненко.

Як обрати дійсно смачний кавун чи диню? У кожного свій так би мовити спосіб. 

Але це не усі способи, в інтернеті можна знайти ще декілька порад як правильно обрати літні фрукти. Так, під час вибору кавуна акцентувати увагу радять на хвостику, він має бути сухий, що свідчить про смак. А ще як виявляється кавуна треба визначати по статі, «дівчинка» нібито смачніша. Її можна вибрати за плямою, яка знаходиться із протилежного боку від хвостика. Ця точка повинна бути великою і широкою, і якщо ви побачили пляму більше 1,5-2 см – то це «кавунища». У них більш насичений смак, концентрація смакових і мінеральних речовин буде більшою. Також кавуни і дині не мають бути прим’ятими. Диня повинна бути не зеленою, а її смак підтверджується запахом. Він повинен бути «стиглим», а тому так і називається “запах стиглої дині”. За хвостиком ви ніяк не визначите. Та незважаючи на активний продаж, люди поки не поспішають ласувати такими фруктами. 

У лабораторному центрі кажуть, диню та кавун, які вони перевірили із найближчого ринку нормам відповідають. Однак, все ж радять почекати сезону. 

Зокрема, до 30 липня житомиряни мають можливість безкоштовно перевірити свої фрукти на вміст нітратів та радіонуклідів у Житомирському лабораторному центрі та у їхніх територіальних підрозділах. І хоча акція триває ще з початку липня, містяни такою нагодою користуються неактивно. 

Зазначимо, що після купівлі кавуни і дині можна зберегти надовго у темних і холодних місцях. Оптимальна температура для цього становить +2…+ 3°С. Якщо їх періодично перевертати, баштанні збережуться набагато краще