До Всесвітнього дня боротьби з гепатитом у Житомирі працював пункт безкоштовного тестування

665

В середньому, кожна дванадцята людина в світі є носієм вірусу гепатиту В або C. Ця статистика перевищує показники за кількістю ВІЛ-інфікованих або онкохворих, та рівень обізнаності населення про цю хворобу вкрай низький. Саме гепатит є основною причиною цирозу і раку печінки.

«За даними ВОЗ приблизно 6,5% людей взагалі не знають, що вони хворіють на гепатит С. В світі приблизно 71 млн людей хворіє на гепатит, який вже переходить з фіброзу печінки в 4-ту стадію – цироз печінки. Близько 400 людей щорічно помирає від цирозу», — соціальний працівник ГО «Перспектива» ОЛЬГА СКРЕМІНСЬКА

«Гепатит не може чекати». Таке гасло цьогорічної акції до всесвітнього дня боротьби з хворобою. Інфіковані майже 2 млн українців, але більшість про це навіть не здогадується. На перших стадіях хвороба може проходити майже безсимптомно», — сказала журналістка КАТЕРИНА ВОЛКОВА

«Лагідний вбивця». Так в народі називають гепатит С. Захворювання починається поступово, протікає без симптомів і не проявляється тривалий час. Інкубаційний період гепатиту С становить від 2 тижнів до 6 місяців.

У деяких людей інфікування гепатитом С може проявлятися слабкістю, високою температурою, швидкою стомлюваністю, втратою апетиту, нудотою. Але точний діагноз встановлює лише лікар, спираючись на результати лабораторного дослідження. За раннього діагностування хворобу можна вилікувати в 90а% випадках.

З 2017 року сучасні засоби для лікування гепатиту С закуповуються Міністерством охорони здоров’я за кошти державного бюджету. Ці ліки надходять у міські та обласні інфекційні лікарні, де всім пацієнтам лікування надається безкоштовно. Окрім цього є відповідні державні програми.