«Слуга народу» ініціюватиме звернення до Кабміну та Верховної ради щодо питань пов’язаних із аварією на ЧАЕС

«Слуга Народу» буде ініціювати звернення Житомирської облради до Верховної Ради та Кабміну щодо ряду питань, пов’язаних із наслідками Чорнобильської катастрофи. Це вирішили під час першого виїзного засідання політради житомирського осередку партії «Слуга Народу».

Одне з питань, що розглядалися – виплата заборгованості за втрачене внаслідок чорнобильської катастрофи майно. Наразі, борг – 103 млн.

«У цьому році кошти вперше з 2014 року були закладені в бюджеті. Вони поки що невеликі, але ми проговорили шляхи як до кінця року можливо збільшити цю бюджетну програму. Ми будемо ініціювати на наступний рік збільшення цієї бюджетної програми, щоб поступово вирішити питання» — сказав народний депутат від фракції «Слуга народу» Арсеній Пушкаренко.

Інше болюче питання — використання земель, що зазнали радіаційного забруднення. Майже всі землі найбільш постраждалих громад віднесені до 2 та 3 категорії радіаційного забруднення. Лише у Народицькій громаді з 15 тисяч гектарів землі — 13 перебувають у такій зоні. А тому закон України забороняє тут проводити будь-яку сільськогосподарську діяльність. Та не усі цих заборон дотримуються.  

«Держава має визначити ті території, які справді сьогодні дають великий рівень забруднення, вивести ті землі із обробітку, законсервувати їх і заборонити на них обробіток, а використати їх під інші напрацювання» — повідомила голова Народицької ОТГ Лідія Бученко.

Через таку заборону й громаді важко втриматися, адже основний шлях наповнення бюджету — обробіток земель. В екологічній інспекції кажуть, за результатами останніх досліджень радіація й досі перевищує усі допустимі межі, отже обробляти землю забороняється. 

«Потрібно повністю заборонити будь-який обробіток на цих землях і в подальшому провести комплексний аудит даних і в подальшому прийняти рішення щодо продовження цих обмежень, які були встановлені ще з 1986 року. Або прийняти рішення про виведення їх в іншу зону чи категорію земель, чи взагалі зняття будь яких обмежень на цих землях» — розповів т.в.о. начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу Євген Медведовський.

Так, фракція «Слуга народу» в облраді вирішила звернутися до Кабінету Міністрів з проханням провести комплексну перевірку радіаційного забруднення земель найбільш постраждалих від аварії на ЧАЕС земель. 

«Будемо зараз ініціювати, щоб в бюджеті на 2022 рік були передбачені кошти на те, щоб розпочати радіаційні дослідження цієї землі. Міністерство довкілля вже підтримує цю ініціативу і готове розпочати разом із Державною агенцією зони відчуження та Академією наук України ці дослідження» — сказав народний депутат від фракції «Слуга народу» Арсеній Пушкаренко.

Якщо ж виявиться, що землі дійсно непридатні для обробітку, є інші варіанти їх використання, аби бюджети громади все одно наповнювався. 

В рамках виїзного засідання депутати від «Слуги народу» відвідали історичне місце в селі Базар, де в 1921 році відбулась битва армії УНР з більшовиками. До річниці цієї трагічної події народні депутати пообіцяли встановити тут капличку. 

«Це дійсно історичне місце для кожного українця. І в цьому році до 100-річчя наша команда «Слуга народу» встановить тут капличку в пам’ять про тих патріотів, які боролися з більшовицьким режимом та за незалежність України» — повідомив народний депутат від фракції «Слуга народу» Арсеній Пушкаренко