У Житомирі затопило головну каналізаційну насосну станцію: екологи називають ситуацію катастрофою

Риба жадібно хапає повітря й намагається вижити. Інша вже тисячами лежить біля берегів мертва і її потроху намагаються зібрати екологи. 

Лящ, плітка, верховодка, окунь і це не уся риба, яка загинула упродовж щонайменше півкілометра на річці Тетерів. Ще величезна кількість риби у передзаморному стані.

Через аварію головну каналізаційну насосну станцію Житомира повністю затопило. Там знаходиться 4 насоси із електродвигунами, які не змогли перекачати усі стоки до каналізаційних споруд, а тому нечистоти з усього міста пішли прямо у річку та далі за течією. 

«Два насоси, які працювали не спроможні були відкачати ті, стоки, які надійшли на ГКНС, через це затопило машзалу» — повідомив технічний директор КП «Житомирводоканал» Сергій Єрьомін.

Щодня до водойми продовжує потрапляти тони нечистот. Лишень у день аварії у річку надійшло 7 тисяч кубічних неочищених стоків.

«Це стоки майже з усього міста, це 90% стоків міста надійшли сюди» — додав технічний директор КП «Житомирводоканал» Сергій Єрьомін.

Наразі екологи роблять забір води на дослідження кожні дві години, але вже кажуть, наслідки страшні і те, що сталося справжнє екологічне лихо. 

«Показники води страшні по всіх показниках» — розповів начальник управління екологічної інспекції Поліського округу Віталій Подорожній.

Комісія ТЕБ та НС зараз розглядає питання про введення надзвичайного стану на відрізку, де стався скид. Житомирян допоки ж закликають заощадливо користуватися водою й ні в якому разі не купатися й не ловити рибу у Тетереві, забороняють використовувати цю воду і у побуті. Інакше роботи побільшає і у лікарів.  

Та аварії могло й не статися, якби роботи з реконструкції очисних споруд провели трохи раніше, адже труби, які вийшли з ладу поклали ще у 70-80-х роках минулого століття. 

Роботи на головній каналізаційній станції міста тривають, за кілька годин обіцяють запустити процес перекачування стоків на очисні споруди. Нині в поліції відкрили провадження за статтею «Порушення правил охорони водойми». На водоканалі працюють слідчі.

Допоки ж екологи та рибпатруль продовжують підраховувати збитки, а це мільйони гривень, однак остаточну суму поки не коментують. Оцінити шкоду нанесену природі поки також не можуть