У Житомирській області триває збір ранніх зернових та зернобобових культур

Цьогоріч на Житомирщині до обмолоту підлягає більше мільйона  гектарів: зернових і зернобобових — 515 тисяч. Збір ранніх культур вже у розпалі.

«Якщо зібрано 68% площ і намолочено вже на зараз 883 тисячі тон зернових. То порівнюючи з минулим роком, варто відмітити, що в минулому році на цю дату у нас було зібрано 80% площ, але намолочено було на 104 тисячі тон менше ранніх зернових» — розповіла заступник директора департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОДА Ніна Добринська.

У департаменті агропромислового розвитку та економічної політики сподіваються на хороший врожай не тільки ранніх зернових культур, а й пізніх.  

«До обмолоту ще підлягають пізні зернові. Це у нас яра пшениця, якої зараз зібрано тільки 40%. Ми маємо 270 тисяч гектарів кукурудзи» — додала заступник директора департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОДА Ніна Добринська.

На одному з підприємств, яке займається вирощуванням і збором ранніх зернових, зернобобових і насіннєвих культур, розповідають - уже зібрані ріпак, жито та пшениця. Свого достигання чекають соняшник, соя і кукурудза. Всього ж за день їм привозять до 450 тон зернових.

«По пшениці — десь близько 70 центнерів. У минулому році рік був не зовсім сприятливим. Було 55» — повідомив директор елеватора Валерій Дем'янчук.

Через дощі та несприятливі погодні умови жнива в Україні відклалися на два тижні. Проте, аграрії зізнаються  — погодні негаразди їх не лякають. Більше того, навіть роблять оптимістичні прогнози. 

«Врожайність десь на 30% має бути вища, ніж минулого року на рівні позаминулого року. Сподіваємося, по кукурудзі до 100 центнерів» — сказав директор елеватора Валерій Дем'янчук.

Актуальним залишається питання що буде з гречкою. Ціни за кілограм цієї крупи не перестають дивувати. Сьогодні вони коливаються від 38 до 55 грн. Фахівці заспокоюють містян.

«Ми маємо в цьому році посіяних 15 тисяч посіяних гектарів гречки. По посіву гречки в цьому році ми займаємо перше місце серед регіонів держави» — каже заступник директора департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОДА Ніна Добринська.

Приємні сюрпризи чекають і на аграріїв, які посіяли цю круп’яну культуру. Адже днями Кабмін прийняв постанову, яка передбачає надання фінансової підтримки суб’єктам господарювання за гектар посіву гречки.

«Той, хто посіяв гречку в цьому році зможе отримати 5 тисяч гривень за гектар посіву» — додала заступник директора департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОДА Ніна Добринська.

Цьогоріч ціни на олію зросли на 200% у порівнянні з минулим роком. Причину такого підвищення цін фахівці пояснюють тим, що Житомирщина є найбільшим експортером олії, яка виробляється в Україні. Проте, через значний попит на соняшник і олію ціну формує загальносвітовий ринок. Кажуть, врегулювати ціни на олію не можуть. 

«Сьогодні регулювати ціни ми не маємо права через те, що відповідно до законодавства ціни не регулюються. І ринок регулює цю ціну. До тих пір, поки буде великий попит на олію, на цю продукцію. Звичайно ціни стримати буде важко» — повідомила заступник директора департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОДА Ніна Добринська