Через півроку-рік нога першого відвідувача ступить до оновленого магістрату

У Житомирі завершуються будівельні роботи у будівлі колишнього магістрату. Директор краєзнавчого музею припускає, що за півроку-рік нога першого відвідувача нарешті ступить в оновлену Житомирську ратушу.

Зустрічати відвідувачів колишній магістрат буде із музейної крамнички. 

Що і де розташовуватиметься із захопленням розповідає директор краєзнавчого музею. 

Своєї реставрації будівля чекала ще з минулого століття і за цей час бачила лише точковий ремонт. 

«Це вже просто було смішно і показувало неспроможність влади закінчити такий об’єкт, який розпочинався кілька разів. Це можна назвати перемогою. Як ми вже попередньо з вами говорили через півроку-рік нога першого відвідувача ступить до магістрату» — розповів директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов.

Житомирська ратуша — двоповерхова. Її історія, тоді ще як магістрату, розпочалася наприкінці 18 століття. Тоді на першому поверсі тут торгували м’ясом, а на 2-му сиділи приватні підприємці. Під час Другої світової будівлю повністю зруйнували, але у 50-х роках за окресленнями відновили знову. Після ремонту приміщення віддали під житло, а от вже в 1973 році магістрат передали на баланс краєзнавчого музею. Звісно від тогочасного магістрату тут практично нічого не залишилося, але відреконструйований вражає не менше. 

Будівлю реконструюють наближено до європейських умов.

У музеї буде своя лабораторія. У цьому ж приміщенні виставками обмінюватимуться із різних куточків України. Та й на вулиці на відвідувачів чекають розваги й дослідницька діяльність на дітей.

 Нині завершуються будівельні роботи та попереду ще непочатий край роботи для музейників: виготовлення та монтаж меблів, викладка експозицій, ще й самі експонати потребують реставрації сума, яких вже становить близько 3 млн. грн. Сама реконструкція будівлі складає майже 17 млн грн і триває вона вже два роки. Роботи фінансувалися з обласного бюджету та за кошти ДФРР. Та вже наступного року відвідувачі зустрінуться з найбільш бажаним експонатом