Уперше у Житомирі відбудеться акція «Мистецтво донорства»

За даними ВООЗ, норма здачі крові донорами у розвинених країнах на 1000 жителів складає 33 донації на рік. В Україні цей покАзник втричі менший – всього 11. Більше того, 90% потенційних донорів, які сьогодні можуть здавати кров, чомусь цього не роблять. А 70% донорів -  здають її лише один раз у житті. Аби популяризувати донорство Всеукраїнська платформа ДонорUA ініціювала акцію «Мистецтво донорства».

«У Житомирі «Мистецтво донорства» вперше, а по Україні — це друга акція. Першу таку подібну ми зробили в Лубнах до Міжнародного дня донора 14 червня. І з того часу ми вирішили запустити й масштабувати цей проект по всій Україні» — розповів менеджер Проєктів ДонорUA Андрій Магалецький.

Акцію супроводжуватиме жива музика, виставка картин, показові бої лицарів і майстер класи. За допомогою такого тандему організатори хочуть поєднати корисне з приємним.

«Акція «Мистецтво донорства» відповідно намагаємося прив’язатися до таких культурних локацій. Знову таки мета та сама — показати, що донорство — це щось прекрасне» — сказав менеджер Проєктів ДонорUA Андрій Магалецький.

Аби здати кров потрібно обов’язково мати з собою паспорт.

«Людину потрібно ідентифікувати. Зрозуміти хто вона, що вона. Оскільки, є реєстр тих, хто не може здавати кров. Це для ідентифікації особи безпосередньо» — повідомив менеджер Проєктів ДонорUA Андрій Магалецький.

Подібні акції проводять систематично, нерідко змінюють формат заходів. Головне їхнє завдання  – розвінчати міф, що донорство – це страшно.

«Донорство — це про життя. Ми намагаємося доносити цю думку. Тому і підбираємо різноманітні формати. Колись у Житомирі декілька разів ми проводили «Вампіріаду» до Хеловіуну. Тобто намагалися у такій більш яскравій, ігровій формі. У нас були вампіри, які забирали цю кров і все в цьому дусі» — додав менеджер Проєктів ДонорUA Андрій Магалецький