30 років — 30 кроків». Під таким гаслом в Україні стартував «Мовний марафон»

608

19 серпня в Україні стартував мовний марафон, приурочений до Дня Незалежності. Усі учасники, які в ньому реєструються отримують короткі навчальні матеріали та завдання, аби покращити знання і навички спілкування українською мовою. Співорганізаторка  проєкту Аліна розповідає, ідея марафону виникла не раптово. Переконана, українську треба ще більше популяризувати.

«Зіткнулися з тим, що україномовного викладання дуже-дуже мало саме в Києві, а ще менше по регіонах» — повідомила комунікаційна менеджерка програми «Мовомаратон» Аліна Карбан.

Марафон організували для тих, хто з певних причин боїться чи соромиться говорити українською, аби об’єднати людей спільною метою — прокачати навички говоріння рідною мовою. 

«Завдяки мовомаратону ми і вирішили об’єднати таких людей, у яких і є ці вчинки, які зупиняють на вільному і повному переході до української мови. І коли запустили реєстрацію ми побачили, скільком людям це потрібно» — сказала комунікаційна менеджерка програми «Мовомаратон» Аліна Карбан.

Станом на сьогодні в марафоні бере участь понад чотири тисячі учасників з усієї України. Найбільше їх зі східних і південних регіонів. Співорганізаторка зазначає, долучилися до мовного челеджу, навіть, жителі Севастополя. Нині заняття у розпалі. Для учасників створені чати, де вони виконують завдання і спілкуються один з одним.

«Ми даємо учасникам це завдання відшукати потрібні їм для наповнення свого словника україномовні продукти. І вони теж відшуковують, дивляться відео на You Tube, діляться, обмінюються, практикують українську мову» — додала комунікаційна менеджерка програми «Мовомаратон» Аліна Карбан.

Організатори щиро сподіваються, що завдяки марафону учасники більш впевнено і грамотно говоритимуть українською мовою щоденно. Челендж триватиме впродовж місяця. Ідея мовного марафону до вподоби і житомирянам, кажуть, що й в повсякденному житті спілкуються рідною українською мовою