МОЗ відтермінував перехід на електронні лікарняні до 1 жовтня

509

З червня цього року в Україні запроваджений проєкт, який передбачає формування та видачу електронних лікарняних. Повний перехід у цю систему мав відбуватися першого вересня. Утім, в останню мить його відтермінували на місяць. Медики пояснюють, зробили перехідний період, аби не перевантажувати  Електронний реєстр.

«Це не відтермінування, а так скажем перехідний період зробили. Вересень місяць увесь. І з першого жовтня, я рахую, що ми повноцінно перейдемо на ці електронні лікарняні» — повідомив директор КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» ЖМР Віктор Шрамко.

У Центрі первинної медико-санітарної допомоги запевняють, до повного переходу на електронні лікарняні готові. У кожного лікаря є власний робочий комп’ютер, де наявні усі необхідні програми та бази. Проте, бувають перебої у самій системі «Doctor Eleks», мовляв, з великим навантаженням система не справляється. 

«У зв’язку з цим трішки відтермінували цей термін. Тобто зараз будуть виписуватися, як електронні лікарняні, так і паперові носії, коли не буде працювати система «Doctor Eleks» — розповів директор КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» ЖМР Віктор Шрамко.

Нині у поліклініках можна оформити, як друковані, так електронні лікарняні. Медики кажуть, для пацієнтів жодних незручностей не виникне.

«Для пацієнтів це не являється якимось нонсенсом. Пацієнти в цьому не страждають. Вони звертаються до сімейного лікаря. Сімейний лікар вкурсі всього цього. Він виписує або такий, або такий. Але це для пацієнтів не приносить жодних незручностей» — сказав директор КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» ЖМР Віктор Шрамко.

З першого жовтня має відбутися повний перехід від паперових до електронних лікарняних. Та ніхто не гарантує, що система постійно повноцінно працюватиме. У випадку збою системи лікарні мають запасний план дій. 

«У такому випадку людина записується на паперовий носій і протягом 24 годин. Бо ж не буває такого, що система не працює взагалі». І протягом 24 годин людина заноситься в цей реєстр» — додав директор КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» ЖМР Віктор Шрамко