У Житомирі незабаром розпочне роботу ТЕЦ, якій немає аналогів в Україні

412

Роботи з будівництва теплоектроцентралі в Житомирі на завершальному етапі. Усе обладнання наразі вже вмонтовано та відбувається підготовка до запуску системи. Попередньо, запустити ТЕЦ в експлуатацію планують до Нового року. 

Уся ТЕЦ працюватиме в автономному режимі, однак постійно чергуватимуть 2 оператори, які перевірятимуть процес та справність обладнання. Перед запуском станції, працівники проходитимуть необхідне навчання. Також упродовж року роботу ТЕЦ в дистанційному режимі контролюватиме італійська компанія.

«Нас ще рік буде вести італійська сторона. В нас 2 телефони будуть у відкритому режимі 24 години на добу. Ми заключимо з ними сервісне обслуговування і на турбіну, і на котельне обладнання. Якщо виникнуть якісь питання, неполадки, по дзвінку наш перекладач буде говорити з італійцями і казатиме що робити. Вони в онлайн-режимі можуть навіть світло виключати. Тобто ця котельня повністю в автоматі» — сказав технічний директор Петро Сергійчук.

Термодинамічна установка комбіновано вироблятиме тепло та електроенергію упродовж 11 місяців. Взимку – живитиме опаленням та гарячою водою, а влітку працюватиме лише на водопостачання. Для ремонту та відновлення станція матиме місяць. В якості палива використовуватиметься не газ, а щепа. Це дозволить зменшити викиди в атмосферу. 

Живити теплом станція зможе 73 будинки або 60 тисяч квадратних метрів. Це стосується районів Максютова, Малікова, Польського бульвару та Клосовського. Сам технологічний процес отримання енергії є унікальним для України. 

Запуск такої ТЕЦ дозволить зупини ріст тарифів та отримати додатковий дохід. Найближчим часом у Житомирі планують побудувати 4 станції такого типу, проєкти деяких вже у розробці