Гучна заява про привласнення спонсорської допомоги Житомирським технологічним коледжем

526

Скандальна заява керівника благодійної організації «Все робимо самі» про привласнення спонсорського майна Житомирським технологічним коледжем набрала гучного розголосу.
Їх співпраця розпочалась ще два роки тому. За цей час на території навчального закладу з допомогою спонсорської підтримки було переоблаштовано «Сквер благодійників», замінена тротуарна плитка і вхідні двері, встановлені лавочки, висаджені декоративні рослини.

«Ми тут робили ще лабораторію з хімії, дарували дошку для класу, дарували мультимедійний проектор. І воно доходить до 1 млн 300 тис грн. Тому що вже 2, 5 тис. євро тільки вкладено в лабораторію з хімії. Туди мало бути вкладено до 7 тис. євро. Але припинилися усі проекти в зв’язку з тим, що відбувається непрозорість використання благодійної допомоги в натуральній формі, ми змушені припинити реалізацію будь-яких проектів» — повідомив голова ГО «Все робимо самі» Богдан Купчинський.

Також в Житомирському технологічному коледжі за спонсорські кошти розпочато ремонт актової зали. Навіть вже закупили частину матеріалів. Але на цьому всі роботи припинились. Благодійна організація заявляє: через непрозорість використання допомоги вони втратили власного спонсора.

«В серпні місяці ми надали перші акти прийому-передачі благодійної допомоги у натуральній формі. Коледж почав всіляко відхрещуватимся від того. «Давайте ще почекаємо, давайте перерахуємо всю цю допомогу». І створюють якусь свою робочу групу, яка не має юридичної сили до підписання наших актів про надання благодійної допомоги у натуральній формі» — додав голова ГО «Все робимо самі» Богдан Купчинський.

Натомість керівництво коледжу запевняє, що не підписує всі акти прийому прийому-передачі через ненадання благодійною організацією чеків із вказаною вартістю придбаних товарів. У коледжі впевнені: більшість наданих матеріалів закуплені за завищеною вартістю.

«Я не буду підписувати, тому що воно має бути відповідним чином оформлене. Мені повісити на баланс коледжу деякі рослини або майно за завищеною вартістю – вони мені не потрібно. Тому була створена коледжем комісія щодо прийняття благодійної допомоги у вигляді рослин, будівельних матеріалів тощо. Воно все є. воно дійсно не на балансі ще зараз. Тому що воно не прийнято» — сказала директор Житомирського технологічного фахового коледжу КНУБА Людмила Білогор.

До членів комісії коледжу входить заслужений природоохоронець України. За його підрахунками, благодійна організація закупила рослини за завищеними цінами. До прикладу, граб. Його собівартість – 10 гривень. Ціна закупки – 150.

«Так от граб. Це є аборигенний вид, місцевий вид. і в лісі це як бурян. Це не є якоюсь цінною рослиною. В розсаднику його ніхто не вирощує. От його взяли з лісу. Як така рослинка може коштувати? Він 10-15 грн. Богдан коли зателефонував, я кажу: «Богдане, скільки привезти таких по 10 гривень? Не по 150!» — розповів заслужений природоохоронець України, екологічний аудитор, член Ради ботанічних садів та дендропарків України Володимир Харчишин.

У своєму дописі в соцмережах Богдан публічно заявив, що директор коледжу продала стару плитку, яка не стояла на балансі. Керівництво навчального закладу це заперечує. 

«Ні, це не правда. Є, ви можете підійти в двір подивитись, є стара плика. Плитка 1975 року. Я не маю права її продавати. Вона не стояла дійсно на балансі, вона входила вся у вартість будівлі. Це бред» — каже директор Житомирського технологічного фахового коледжу КНУБА Людмила Білогор.

Наразі спільна діяльність благодійної організації і коледжу через непорозуміння припинена. Але матеріали, надані спонсорською підтримкою, в навчальному закладі є. Технологічний коледж залучає вже інших спонсорів і планує продовжувати реконструкцію актової зали.


А благодійна організація «Все робимо самі» планує залучити правоохоронні органи для вирішення конфлікту