В Житомирі небезпечні рослини планують позначати на інтерактивній мапі

434

У Житомирі комплексно боротимуться з амброзією та борщівником. Розпочнуть зі створення робочої групи, до якої увійдуть фахівці управлінь комунального та житлового господарств, «Зеленбуд», «Інспекція з благоустрою» та інші. З такою ініціативою виступила депутатка Людмила Зубко під час сесії міської ради.

«Я знаю, що років 20 тому кожне підприємство мало зобовязання пильнувати свою територію. Сьогодні кошти на це не виділяються. І наш «Благоустрій», «Зеленбуд» можуть тільки реагувати на дзвінки. Я звернулась, щоб ми створили робочу групу. Я знаю, що по Україні уже багато таких програм працює. В Житомирі – ні. Область працює над тим, щоб створити цю програму» — розповіла депутатка Житомирської міської ради, голова постійної комісії з соціально-гуманітарних питань Людмила Зубко.

Амброзія полинолиста належить до найбільш небезпечних в Україні бурянів-алергенів і завдає великої шкоди не лише сільському господарству, але й здоровю людини. Першим кроком в боротьбі зі шкідливими рослинами стане створення інтерактивної мапи. До цього залучать волонтерів, науковців та студентів природничого факультету. 

«Ми давно займаємось цими питаннями, приблизно із 2007 року. Дослідження проводяться як наукові, так і спільно зі студентами. Це дослідження поширення містом і його околицях. Ми передамо всі наші матеріали, які у нас є» — сказав доцент кафедри екології та географії ЖДУ ім. І. Франка Іван Хом'як.

Населення інформуватимуть про важливість боротьби з амброзією і борщівником. Зокрема, на інтерактивній мапі кожен житомирянин зможе позначити місце проростання шкідливих рослин. Наразі таку інформацію мають лише науковці.

«Буквально ось тут в одному кварталі від природничого факультету, поруч на Старому Бульварі вона є (ред. – амброзія). Дуже багато борщівника понад річкою Камянка і Тетерів (це 3-ій Чуднівський провулок). Це і придорожні різні зарості. Ну, і звичайно, понад дорогами» — додав доцент кафедри екології та географії ЖДУ ім. І. Франка Іван Хом'як.

Надалі комунальні підприємства міста планують забезпечити спецтехнікою та обладнанням для ефективної боротьби зі шкідливими рослинами