До Всесвітнього дня контрацепції в обласній бібліотеці для юнацтва організували зустріч із гінекологом

338

За даними МОЗ одними з наймолодших матусь в світі вважаються українки. І це доводить статистика. Лише минулого року в країні народили більше сотні дівчат віком від 10 до 14 років. Лікарі кажуть, такі цифри з року в рік практично не змінюються. 

«Якщо брати вікову групу дітей від 10 до 14 років, то у юних жінок було 5 пологів, показник – 0,15 %. Якщо говорити по Україні, то це було 114 пологів. Показник – 0,11%. Тобто Житомирська область -0,15%, Україна – 0,11 %. Дещо ми перевищуємо середні дані по Україні» — розповіла лікар-гінеколог дитячого та підліткового віку Алла Білоченко.

Найчастіше вагітність у такому ранньому віці є небажаною. 35  українок віком від 10 до 14 років та більше півсотні дівчат 15-17 років минулого року були вимушені зробили аборт. Причина - недостатня обізнаність підлітків. 

Окрім цього, іншою причиною лікарі-гінекологи називають пришвидшене статеве та гормональне дозрівання. Про це свідчать багаторазові дослідження останніх років.

Педагоги і психологи в один голос твердять - такі статистичні дані - результат відсутності сексуального виховання від батьків. Дорослі соромляться пояснювати дітям наслідки ранньої вагітності та не розповідають про засоби контрацепції. Тому навіть лікарі рекомендують відвідувати консультації разом з матір’ю або батьком. 

Вік, коли дівчина готова до вагітності – від 18-ти. Саме в цей період організм вже готовий та зможе народити здорове немовля. 

«Організм і дівчинки, і хлопчика визріває десь приблизно від 18-ти до 24-25 років. Тільки тоді формується достатній стан і репродуктивного здоров’я, і загального здоров’я, соматичного. Це саме цей період, коли можливо говорити про важливість. До 18-ти років не репродуктивна система, не ендокринна система, ні інші органи недостатньо розвинені» — сказала лікар-гінеколог дитячого та підліткового віку Алла Білоченко