Медики онкодиспансеру змушували тяжкохворих купувати безкоштовні препарати за шалені гроші

819

Для когось остання надія на життя, а для когось можливість набити кишені. Медики онкодиспансеру змушували хворих на рак купувати безкоштовні препарати за шалені гроші. 

Погоріли на гарячому минулої п’ятниці. У машині одного з лікарів, під час обшуків, правоохоронці вилучили чергову партію медикаментів на продаж та майже півмільйона гривень готівкою. На таку суму, так звані медики, збагачувалися за рахунок онкохворих щомісяця, упродовж півроку. 

«Лікарі призначали хворим протипухлинну хіміотерапію, а необхідні для цього препарати пропонували придбати самостійно у аптеках» — повідомила речниця управління СБУ в Житомирській області Ірина Мартинюк.

Але ці ліки для хворих закуповувала держава. Натомість, завідувач одного з відділень онкоцентру спільно з колегою, які організували так званий бізнес документально списували медикаменти і продавали їх в аптеки по Україні вдвічі дешевше за середню ринкову ціну. У медзакладі кажуть, такий вчинок — ляпас усім колегам. 

«Це не лікарі. Я мовчу про те, що це лікарі. Ліки справді дороговартісні, у людей немає коштів, щоб їх купити, то ми стараємося добитися. Влада обласна допомагає нам цей онкодиспансер трошки підняти з руїн, відновити його роботу, купити обладнання. А тут як то кажуть ляпас такий всьому колективу» — сказав директор Житомирського обласного онкологічного диспансеру Ігор Сабадаш.

В онкодспансері розпочали додаткове, внутрішнє розслідування. Сам директор зізнається, цей завідувач потрапляє у скандал не вперше. Його вже звільняли, але через суд той поновився на посаді.  

«В мене постійно з ним війна була. Тоді вони теж якісь курєри, тоже якісь непонятності. Тоді я прийняв рішення звільнити з роботи за неадекватну поведінку» — повідомив директор Житомирського обласного онкологічного диспансеру Ігор Сабадаш.

Лікування хіміотерапією хворим може обходитися до 50 тисяч гривень, в залежності від препарату. Пацієнти та родичі про суми, які доводиться витрачати говорити не хочуть. Але кажуть, якби вони потрапили до таких медиків, лікуватися просто не мали б за що. 

Від роботи підозрюваних не відсторонили, але лікар вже написав пояснювальну керівництву. Сам чоловік на камеру говорити не погоджується. А от завідувач відділення на роботі навіть не з’являється, хоча мав би