У Житомирі пройшов Національний урок пам’яті до 80-х роковин трагедії Бабиного Яру

613

За два дні у вересні 1941 року на околиці Києва розстріляли понад 30 тисяч євреїв. Це була одна з найбільших масових акцій знищення мирного населення під час Другої світової війни. Сьогодні в кожному місті України згадують ті страшні події під час Національного уроку пам’яті, присвяченого 80-й роковині трагедії Бабиного Яру. 

У Житомирі Національний урок пам’яті пройшов на базі 21-ї школи для учнів старших класів. Під час занять школярі працювали в групах та дізнавались ще більше фактів про трагедію. Історія Людмили Блехман – 12-річної дівчини, яка змогла врятуватися із Яру, настільки вразила Вікторію Пантелеймончук, що учениця створили власний проєкт малюнків «Миропольський «Бабин Яр». Вижити будь-якою ціною».

Зі своїм проєктом дівчина брала участь у багатьох конкурсах та здобула чимало нагород. Трагедія Бабиного Яру назавжди залишилася в серці Вікторії, тому досліджувати історія планує і далі. Каже, згадувати усіх тих, хто постраждав від Голокосту, - наш прямий обов’язок. 

«Хто, як не ми, повинні цікавитися минулим? Минулим нашої Батьківщини, там, де ми живемо. Недарма кажуть «Без минулого немає майбутнього». Не знаючи його ми просто не зможемо уникнути помилок наших пращурів. Я думаю, що кожен свідомий українець, дорослий чи учень школи, має пам’ятати про ці трагічні сторінки нашої історії» — розповіла учениця 11-го класу Вікторія Пантелеймончук.

Події Голокосту стосувались не тільки Київщини. У Житомирі також є місце, де загинули тисячі євреїв. І знаходиться воно за Богунією. Про це учням 9-го класу розповів історик-краєзнавець Георгій Мокрицький, який був запрошеним гостем на уроці пам’яті. 

«Ліва сторона, де Проспект Миру закінчується і стоїть знак Житомир, зліва 200 м від дороги на Новоград, в лісі всіх цих євреїв розстріляли. Виникає питання: чому я не називаю скільки євреїв було в гетто і скільки розстріляли? Тому що ніхто не знає» — розповів історик-краєзнавець Георгій Мокрицький.

Дійсно, справжня кількість жертв тих подій невідома. До ями євреїв заганяли групами, змушували роздягнутися та віддати усі речі. Люди на очах божеволіли, робилися сивими, довкола лунали стогони та крики. Постріли тривали весь день. Загалом, від куль загинуло від 70-ти до 100-а тисяч людей. В живих німці залишали лише тих євреїв, які мали корисні для них професії. 

Радянська влада намагалась всіляко стерти ці страшні сторінки з історії. Спочатку територія Бабиного Яру була залита виробничими відходами, а згодом взагалі облаштували там парк. Однак Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» займається дослідженням та відновленням правди. Саме вони і стали організаторами Національного уроку пам’яті. Запевняють, доєднатися може кожен, адже усі складаються з історії своєї сім’ї