В Україні хочуть заборонити пластиковий посуд: як реагують житомиряни

548

В середньому у світі одна людина залишає після себе 50 кг пластикового сміття на рік і вже не уявляють життя без цих виробів. Але про шкоду цього матеріалу багато житомирян все ж знають.

Щороку до світового океану потрапляє понад 8 мільйонів тон пластику. А за дослідженнями, до 2050 року його кількість в океані переважатиме число його жителів. Однак екологи переконують, проблема не в самому пластику, а у його неправильному використанні. 

«Проблема поліетилену є не в тому, що він тривалий час не розкладається. Чим довше він розкладається, тим краще. Проблема поліетилену в тому, що ми з ним неадекватно поводимось. Це ідеальна упаковка через те, що його можна утилізувати, зберігати і переробляти. Для поліетилену повинен бути повний цикл. Тоді він буде ідеальним. І звичайно ніяких хаотичних викидів» — розповів доцент кафедри екології та географії ЖДУ ім. І. Франка Іван Хом'як.

Серед пластикових відходів одне з перших місць займає одноразовий посуд. Дуже часто його можна зустріти на вулицях міста, в парках та лісах. Однак зараз доступно чимало варіантів, які є більш безпечнішими як для здоров’я людини, так і екології. 

Найбільш поширеною альтернативою пластикового посуду є одноразовий паперовий посуд. Він вважається більш екологічним, а коштує лише на 2-3 грн дорожче.

Давайте підрахуємо. Набір з 10-ти пластикових тарілок коштує приблизно 10 гривень, а ось така ж кількість паперових вартувала нам у 12.50. То ж різниця – 2 з половиною гривні. Однак такий паперовий посуд розкладатиметься 2 роки, в той час як пластик сотні років. Та не тільки папір може бути альтернативою. 

«Сьогодні дуже багато невеличких українських брендів, які намагаються створювати еко продукцію. І в їхніх товарах є і екологічний посуд. Це не так складно придбати, він буде не одноразовим, а багаторазовим. Його можна використовувати завжди, коли їдеш на природу. Якщо я не помиляюся, кукурудзяний крохмаль. З нього також створюють одноразовий посуд» — каже студентка Олена Ліпісовецька.

Наразі у Верховній Раді готують законопроєкт, який повністю заборонить виробництво, ввезення та введення в обіг на території України. А вже з 1 січня 2022-го року не дозволяється розповсюдження пластикових пакетів. Переорієнтація виробництва на нові матеріали не вимагатиме суттєвих капіталовкладень і цілком реальна упродовж року