Виклики для громад Житомирщини на сучасному етапі децентралізації

На сьогоднішній день на Житомирщині налічується 66 територіальних громад. Після реформи децентралізації ресурси і повноваження перейшли на місця. Мешканців не відправляють вирішувати питання в район чи область – за все відповідає місцева влада. Освіта, медицина, адміністративні послуги, дороги, освітлення, водопостачання, сміття, благоустрій, забудова і навіть безпека – компетенція влади територіальної громади. Але не всі ради тримали першість за цей рік роботи. Окремі громади мають значну залежність від державної підтримки. До прикладу, Курненська та Барашівська – близько 40% дотаційності, а ще у 19 такий показник перевищує 20%. 

«Найгірша, або найслабша ситуація у Курнинській громаді Пулинський район, Барашівська, Городницька, Гришковецька, Білокоровицька громади. Найкраща ситуація в тих громадах де зосереджене велике виробництво Оліївка, Ушомир, Чижівка, Квітневе, Андрушівка, Житомир», – каже радник із місцевих фінансів та управління регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Житомирській області Георгій Федорук.

Загалом з бюджетів громад регіону до державного бюджету вираховують 197 мільйонів гривень реверсної дотації. Майже 6 мільярдів гривень громади витрачають на утримання освіти, це близько 60% всього бюджету.

Новостворені громади не стають автоматично заможними. Так, там з’явилось більше повноважень і грошей. Але це ще не означає розвиток. Для успіху потрібен кадровий потенціал.

«Ми маємо багато прикладів по Житомирщині коли кадровий потенціал витягує громаду. Візьміть, наприклад, Черняхівський район в нас там була Вільська громада, якщо ми їдемо на Коростень, ліворуч, Високівськ агромада – праворуч, 2600 населення дуже маленька громада. Там за останні 5 років був і віце прем'єр, і президент, і громада на карті має досить високий показник по доходам на душу населення. Громада працює. Дуже багато людей працює із Черняхова, які добираються, тобто я говорю про кадрову політику. Вільська громада приєднана до Оліївської громади займала пасивну, або вичікувальну позицію. Це можливо суб'єктивна думка, але маємо сьогодні те», – зазначає радник із місцевих фінансів та управління регіонального офісу «U-LEAD з Європою» у Житомирській області Георгій Федорук.

Фінансова статистика громад показує ефективність використання наявних ресурсів. Тому важливо системно та комплексно працювати над реалізацією людського потенціалу, наголошують експерти