Що змінилося у лісах Житомирщини за півтора року після катастрофи

Минулого року Житомирську область сколихнули масштабні лісові пожежі. На території Овруцького лісництва сталося понад півтори тисячі загорянь, які охопили більше сорока тисяч гектарів. Їх ліквідація зайняла більше, ніж два тижні часу та змусила й лісівників переглянути ставлення до роботи пожежної безпеки.

«У плані пожбезпеки є два вагомих таких важеля: це швидке виявлення. І друге — це швидке реагування. І звичайно, це в комплексі з технічним забезпеченням» — повідомив начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства та 66 ТГ Віктор Сахнюк.

Цього року збільшили і штат пожежних працівників на 20%. До Овруцького лісгоспу входить шість лісництв і на території кожного  утворили пожежний пункт, який швидко може зреагувати та ліквідувати загоряння, а також розчистили територію, аби транспорт міг дістатися у будь-яку точку лісу.

Впродовж осені та весни лісівникам вдалося відновити близько півтори тисячі гектарів лісу. Та на цьому зупиняти не планують, каже начальник обласного лісового господарства. 

Висаджують переважно листяни породи, намагаються вводити ремізи, відмовляються від монокультур, а також беруть до уваги територіальне розміщення висадки дерев. Нині вдалося відновити більше сорока відсотків лісового насадження. Голова Облдержадміністрації сподівається, що за два роки вдасться повністю відновити ліси Житомирщини.

«40- 45% відсотків ліс вже відновлено. І я маю величезну надію, що в найближчих два роки ми якраз відновимо весь ліс, який згорів» — сказав голова ОДА Віталій Бунечко