У Житомирі відкрили пам’ятник захисникам України

Офіційне відкриття пам’ятного знака захисникам України відбулось сьогодні за участю учасників ООС, родин загиблих Героїв, представників влади та громадськості.

Гранітний монумент має 4-охсторонню симетрію. З кожної сторони монументу – бронзові фігури: солдат, який стоїть на сторожі нашої держави, волонтер в образі жінки у вишиванці, медсестра – уособлення молодої дівчини, яка рятує життя наших воїнів і доброволець – людина з народу, яка за покликом серця поїхала захищати свою державу. Це постаті, для кого Україна – дорожча за життя.  

«Вже багато років ми плачемо за своїми дітьми, за нашими синами. І вони віддали саме найцінніше, що у них було – це їх життя» — сказала мати загиблого воїна Сергія Ходоровського Зоя Ходоровська.

«Цей пам’ятник, який сьогодні відкривається -це пам’ятник пам’яті про те, що є такі люди, які захищали Україну, захищали сьогодні ту землю, де ви живете, де ми живемо. І я вас прошу, коли хтось буде проходити повз, не пройдіть просто, а зупиніться і скажіть від щирого серця: «Дякую кожному захиснику, який поклав своє життя за нас». Слава Україні!» — сказав військовий капелан, ветеран АТО Андрій Забігайло.

20 сходинок композиції символізують шлях, яким бійці підійматися вгору. На кожній сходинці – напис місця бойових дій, де загинули житомирські бійці.

«Ми дуже багато речей за ці роки переосмислили. Переосмислили історію, переосмислили події, переосмислили особистостей, обставин деяких. І дуже добре, що сьогодні у нас з’являється самоідентичність. Дуже шкода, вона з’являється такою ціною – ціною тисяч життів. Я бажаю кожен день всім і собі особисто, щоби все таки прийшов мир в нашу державу і все-таки закінчилася війна» — каже народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

Після відкриття пам’ятника відбулося покладання квітів.
Нагадаємо, авторка цього проєкту – Дарина Євпак. Скульптуру почали встановлювати у липні цього року. Обсяг роботи був дійсно великим. Всю ідею пам’ятного знака досконало вдалось передати львівському скульптору Володимиру Цісаруку