Вже за декілька днів Житомир може бути у «червоній» зоні: які правила

На сьогодні в лікарні №1 знаходиться 179 пацієнтів, загалом тут розгорнуто 225 ліжок, у другій міській  – 208 пацієнтів, ліжок всього — 300. І лишень за минулу добу до медичного закладу госпіталізували 46 хворих на COVID-19. 

«Останні часи дуже стрімко йде ріст госпіталізації. Може статися така ситуація, що обидва лікувальні заклади будуть заповнені під зав’язку. І людей не буде куди госпіталізувати» — повідомив директор КП «Лікарня №2» Ігор Кухарук.

Усі пацієнти важкі і потребують кисневої підтримки. Не минає хвороба і вагітних, фахівці кажуть, їх стало більше. 

«Штам «Дельта» переважає. Ми відмічаємо, що став значно молодший вік хворих. Також ми надаємо вагітним, які мають ковід, хворих вагітних стало більше» — сказав директор КП «Лікарня №1» Володимир Мордюк.

Серед хворих є й вакциновані, їх відсоток не великий — лише 5. Водночас одна людина померла. Менше хворіти почали медики, директори відзвітували: у першій лікарні — 92% вакцинованих лікарів, у другій — 95%. 

«Ми також відзначаємо, що перебіг у вакцинованих осіб проходить значно краще. Вони, як правило, не потребують дотації киснем» — розповів директор КП «Лікарня №1» Володимир Мордюк.

«У нас є втрати — це померлі вакциновані. Чоловік 84 роки і в нього була одна доза вакцини Коронавак» — додала заступниця міського голови Марія Місюрова.

Житомир почали готувати до обмежень «червоної» зони. Опинитися у якій, ми можемо вже за кілька днів. Сьогоднішня нарада у міській раді — останнє попередження для керівників шкіл, підприємств та бізнесу. Якщо їхні працівники не вакцинуються до єдиного — працювати не зможуть. 

«З 23 жовтня. Тобто ми дали час, щоб бізнес в ці декілька днів зміг вакцинуватися. Єдиний, хто зможе працювати, це той, хто вакцинований. Працювати буде тільки критична інфраструктура» — сказала перша заступниця міського голови Світлана Ольшанська.

Знаходитися у приміщенні не зможуть і відвідувачі, якщо не мають зеленого сертифікату про вакцинацію або негативного ПЛР-тесту зробленого не пізніше ніж за 72 години. Перевіряти дотримання правил буде держпродспоживслужба та правоохоронці.  

«На сьогодні в місті Житомирі в нас є один навчальний заклад, який має 100% вакцинованих і я впевнена, що вони будуть працювати навіть у червоній зоні. Це наш міський ліцей №1» — розповіла перша заступниця міського голови Світлана Ольшанська.

На час осінніх канікул, з 23 жовтня відновлюють вакцинацію у спортивній залі ЗОШ №6. Відзавтра дещо зміниться графік прийому в Центрі вакцинації, що діє в ТЦ «ОЛДІ», щепитися тут можна буде з 10:30 до 19:00, перерва з 13:45 до 14:15. Змінюється режим роботи пункту вакцинації на базі Укрпошти: отримати вакцину буде можливість у середу з 10:00 до 15:00. Адреси тимчасових пунктів щеплень можна переглянути на сайті Житомирської міської ради. А для тих, хто й досі вагається або не вірить у ковід, директор другої міської лікарні запрошує на «екскурсію».

«Я ще раз закликаю, щоб ви, як директори, попрацювали у колективах над питанням вакцинування. Спробуйте розповісти. Хочете, хто не вірить, приведіть їх, ми проведемо екскурсію. Це зовсім неприємне видовище» — сказав директор КП «Лікарня №2» Ігор Кухарук