За увесь час пандемії на Житомирщині зафіксували рекордну кількість хворих — 1562

На Житомирщині ситуація з COVID-19 дедалі погіршується. За увесь час пандемії в області зафіксували рекордну кількість хворих — 1562 інфікованих жителів.  

«Значно більший показник, ніж ми спостерігали протягом весни, тоді в нас пік становив 1082 випадки захворюваності. Якщо брати січень 2020 року, це було 812 хворих за добу» — повідомила перша заступниця голови Житомирської ОДА Наталія Остапченко.

Щодня від інфекції помирає 18-20 жителів міста та області. Такі критичні показники теж фіксують уперше за весь час пандемії. В Житомирській ОДА кажуть, в області не залишилось району, де б не були розгорнуті ліжка для хворих. 

«Ми починали з 9 лікарень, сьогодні це вже 22 лікарні. У нас уже немає території ,де немає лікарні, яка надає допомогу хворим на ковід. Ліжок для надання медичної допомоги поки що вистачає, але якщо ми будемо кожного дня фіксувати новий рекорд, на жаль, навіть розширеного ліжкового фонду в нас може не вистачити. Я не хочу нікого лякати» — додала перша заступниця голови Житомирської ОДА Наталія Остапченко.

Якщо раніше у Житомирі перша та друга міські лікарні чергували щотридні, тепер графік змінився. У кого менше хворих, той і стає на передову. За останню добу до лікарні №1 госпіталізували 44 хворих. 

«Ми мали сьогодні приймати хворих, але у зв’язку із навантаженням лікарні, у нас більше 80% заповнених ліжок. Сьогодні ми готуємося до прийому хворих завтра» — розповів медичний директор першої міської лікарні Андрій Волков.

Тому сьогодні чергування на себе взяла друга міська лікарня. Там кілька швидких зібралося у черзі. Інші люди їдуть у лікарню самі. І вже до обіду у заклад госпіталізували 18 хворих, що буде до завтрашнього ранку лікарі не знають. 

«На ранок у нас було 216 чоловік (всього у лікарні 308 ліжок —ред.). Хворі надходять дійсно важкі, ми госпіталізуємо тільки середній і важки стан, в основному тих, хто потребує кисню» — сказав директор другої міської лікарні Ігор Кухарук.

Керівники медзакладів кажуть, поки кисню вистачає, але постачальники попереджають — незабаром будуть можуть бути перебої, через великий попит.  

«Наші постачальники нас офіційно сповістили нас про те, що в них проблеми з генерацією. Тобто, можливі перебої у поставці кисню. Поки що кисень є, але що буде найближчими днями, нам не відомо» — сказав медичний директор першої міської лікарні Андрій Волков.

Медики не виключають, що незабаром знову доведеться підключати до прийму хворих колег з обласної лікарні