На Житомирщині жінка із столиці вирішила рідне село перетворити на європейську провінцію

Дедалі популярнішим на Житомирщині стає екотуризм. Сьогодні ми у «Садибі «Бабина лоза», яка відома своєю різноманітною сирною продукцією. Сама власниця цієї, здавалося б, невеличкої ферми називає її «Арт-об’єктом» і незабаром планує тут створити маленьку Європу посеред невеличкого села.

Зараз сири із садиби постачаються в один із кращих столичних магазинів вин. Жінка зізнається, така пропозиція була неочікувана й називає це «маленьким подарунком долі». 

«Сидить мій син в ресторані, до нього підійшли, кажуть з вами хочуть поговорити, жіночка молода. Він питає, а чому вона хоче поговорити. Йому кажуть, а тому, що вона спробувала страву, а там був наш козиний сир і вона запитала, де його беруть» — розповідає власниця ФГ «Садиба «Бабина лоза» Ірина Хаценко.

Та коли усе тільки починалося про бізнес навіть мова не йшла. Власниця ферми повернулася у рідне село Лісове зі столиці й задумала створити тут мистецьку галерею, аби мала батьківщина стала, так би мовити, європейською провінцією. 

«В той час у мене із подругою в Києві була мистецька галерея і я подумала, в Голландії в кожному селі є мистецька галерея. От я і подумала, а чому такого немає в нас» — каже власниця ФГ «Садиба «Бабина лоза» Ірина Хаценко.

Але ж треба було щось їсти, так тут і з’явилися перші дві кози.

«От з цих двох кіз і почалося, потім вони народили, а я люблю коров’яче молоко, то купила ще теличку. Ось так одне за одним. Чесно скажу, від нема чого робить» — додала власниця ФГ «Садиба «Бабина лоза» Ірина Хаценко.

Трохи налагодивши роботу ферми, пані Іра взялася за свою мрію — створити мистецьку галерею. Так тут з’явився ось цей будинок (показати будинок), жінка каже, збудувала його не для себе, а для гостей, які приїдуть відпочити у тихе село подалі від міського життя. 

Змінив столичне життя на сільське і Андрій, друг родини. Чоловік був підприємцем, мав власні ресторани у Києві, але опинився тут, у Лісовому. Тепер ресторан відкриє у садибі, каже хоче поєднати сучасну і традиційну кухню, готувати страви на печі.  

«Тут екзотика місцева. Проста їжа теж може бути смачною. Проста не тільки в приготуванні, а в комбінації простих смаків. У нас багато своєї продукції» — розповів товариш родини Андрій.

Зараз на фермі налічується понад 70 кіз, до них приєдналося ще 10 корів, дресировані гуси і качки, які дослухаються команд господарів та ласкавий віслюк Яша.   

«Шукав по області ось такі локації, кажу дайте мені взагалі, що в нас є в області. Хто може равликів розводить, ось таких чудацьких людей. Це знаєте як моя мрія була, а я побачив, що це зробила Ірина Яківна» — сказав голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко.

Усі тварини на фермі здорові й доглянуті, а продукцію регулярно перевіряють у лабораторії. А придатний сир лише кілька днів, що свідчить про натуральність