Медики скаржаться на перебої з постачанням кисню: влада заспокоює, що усе під контролем

Під стінами лікарні стоять схвильовані родичі пацієнтки інфекційного відділення. Кажуть жінка лежить у важкому стані з понеділка у районній лікарні й скаржиться, що систематично їй не вистачає кисню.

Медики тим часом б’ють на сполох, кажуть кисню й справді мало. Постачальники почали масово закидати лікарні попередженнями про перебої.  

«Ситуація із киснем останні дні критична, наш постачальник немає технічної можливості постачати кисень, вони повідомляють, що у них обмежені ресурси і вжєе два дні вони кажуть, що кисню не буде» — повідомив завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії КНП «Центральна районна лікарня» Артур Мельниченко.

Лікарі зізнаються, щодня працювати стає все важче, вони не розуміють, що їх чекає далі.

«Ми постійно в напрузі, бо немає гарантії, що той кисень буде завтра. Немає системності, немає постійності, а є перебої великі» — сказав головний лікар КНП «Центральна районна лікарня» Житомирської районної ради Тарас Собко.

За останню добу Житомир побив рекорд за кількістю госпіталізованих. До другої міської лікарні потрапило 54 людини і там використали тонну сімсот кисню. Ще шістьох пацієнтів відправили до першої лікарні. Керівники закладів шукають шляхи вирішення, кажуть, навіть постачальники технічного кисню відмовляються укладати договір. 

Представник приватного підприємства, який постачає кисень у деякі медзаклади Житомира та області телефоном пояснює, така ситуація склалася через українські заводи, які зупини виробництво на планові регламентні роботи. А усіх керівників, куди постачають кисень про перебої повідомили. 

«Ми не відмовляємося від своїх обов’язків, але ми працюємо на грані. Ми робимо усе можливе, лікарня була попереджена. На даний момент в мене на філіалі немає жодного кілограма кисню, зараз я нічого дати йому не можу» — розповів представник компанії, що постачає кисень Ігор Кучерук.

В облдержадміністрації керівникам медзакладів радять підшуковувати нових постачальників.

Тим часом у МОЗ заспокоюють, ситуація все ще контрольована.

Зараз лікарі повідомляють, після розголосу, кисень в Житомирську районну лікарню привезли, а от вистачити його може лише до обіду наступного дня