Нова котельня для Юрівської загальноосвітньої школи

Село Юрове знаходиться на півночі нашої області в Олевському районі. До кордону з Республікою Білорусь залишається близько 30-ти кілометрів. Воно має свою особливість: майже усі жителі села користуються пічним опаленням, бо ж іншої альтернативи немає. Староста села Юрове Олевської ОТГ Ігор Талах наголошує: «У нас тільки пічне опалення. Тому, що природнього газу у нас немає, вітку не доклали. Мали колись ще при Союзі прокладати газопровід до Білорусії, але так воно у планах і залишилось».

Місцева школа не виняток. Тут опалювали приміщення за допомогою грубок. Директорка школи Галина Талах каже: «Ті два опалювачі, які були – це двадцять грубок. Це потрібно нарубати, потрібно завезти. Це дуже кропітка робота і важка робота. Сама головна була втрата тепла, коли були груби. Це воно зранку напалиться. Хай з чотирьох годин люди палять, а потім воно вже десь дівається»

Та тепер у Юрівській школі завжди тепло. Завдяки інвесторам ТОВ «Пержанська рудна компанія» навчальний заклад має сучасну котельню.

«Уже коридори теплі. У класах дуже добре. Я хочу подякувати людям, які мають теплу душу. Через їхні теплі душі нам тепло, нашим дітям тепло і комфортно. Дай бог їм здоров’я. Це Пержанська рудня компанія, яка в такий короткий термін зробила нам такі комфортні умови», — додає директорка Юрівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Галина Талах.

Тепер понад 80 учням морози не страшні. Самі ж вони кажуть, був час, коли сиділи на уроках у куртках, бо було холодно. Тепер одягаються у школу легко.

«Сьогодні ми вдяглися легше. Сьогодні прям прекрасно з холоду. Сьогодні на дворі був так би холод, ми зайшли в школу і було дуже тепло», —розповідає учениця 9-го класу Софія Талах.

«Пержанській рудній компанії» вдячні не тільки діти та педагоги, а й батьки, які пліч-о-пліч завжди підтримують навчальний заклад та переживають за його проблеми. Голова батьківського комітету Ірина Талах розповідає: «Ми тут зібралися, щоб подякувати нашій Пержанській рудній компанії за те, що вона зробила для наших діток такий величезний комфорт».

У «Пержанської рудної компанії» є соціальна угода з Олевською ОТГ. Товариство вже не вперше вкладається у розбудову громади. Кажуть, що їхня ціль – сталий розвиток, а це виробничі, екологічні та соціальні програми. З цією школою компанія вже давно співпрацює. Якщо раніше допомагали облаштувати класи, то тепер навчальному закладу зробили сучасну котельну, яка вартувала понад 1 мільйон гривень.

«І цей проект склався з трьох мрій. Мрія директора школи, мрія наша і мрія міської ради. Ціль нашої компанії більше зробити соціальних проектів. Чим більше тим краще. Цей проект і для нас важливий і для школи. Ми дуже задоволені цим проектом, дуже», — додає начальниця відділу з соціальних питань ТОВ «Пержанська рудна компанія» Світла Висоцька.

Олевський міський голова розповідає, що такий проєкт важливий для громади і разом з інвестором планують розвиватися і надалі.

«Наша громада дійсно за територією є найбільшою в Україні і всі населені пункти розкидані і звісно багато з них опалюються пічним опаленням. І коли в кожному ми поступово зможемо змінити пічне опалення на таке, і діткам зручно, ви бачите, що вони в коротеньких навіть футболочках сидять - їм зручно. Я рахую, що це дуже важливий крок», — зазначає Олевський міський голова Сергій Лисицький