Житомирські морги переповнені: щонайменше 8-ро людей привозять щодоби тільки в одне відділення

Ми у морзі другої міської лікарні. Він переповнений хворими на ковід. Лише за цю ніч сюди привезли ще 4-х людей. Й не встигають забрати одного померлого, як сюди вже привозять іншого. 

«Ось в цей понеділок було 16 чоловік. Ми тут чуть не посиніли. Ну це гора трупів. В мене санітари просто не справляються» — повідомив лікар-патологоанатом Анатолій Федорчук.

Нерідко померлі лежать просто на підлозі, адже місць для усіх бракує. На підлозі вони лежать і зараз, але цього нам вирішили не показувати, кажуть видовище не для слабких. 

«І це все уже приблизно 2-3 тижні відбувається і тенденції до якось покращення ситуації немає. За цей тижень було від 8 до 16 чоловік кожний робочий день» — додав лікар-патологоанатом Анатолій Федорчук.

Розтин ковідних хворих проводять вкрай рідко, не вистачає рук. Але те, як вірус виглядає зсередини дозволяє патологоанатомам заявити — це страшна та повільна смерть.

«Набряк легень + РДС — це білковий набряк легень. Для людини це означає дуже поступову задуху, яка постійно, але дуже повільно наростає. Це мучиницька смерть» — розповів лікар-патологоанатом Анатолій Федорчук.

Вражає агресивний штам «Дельта» й інші органи. Після легень найбільше страждає печінка. Раніше схожі ураження спостерігали лише у людей, які зловживають алкоголем, а тепер замість спиртного вбиває орган вірус.

«Дуже швидко розвивається жировий гіпотоз печінки. Це токсичне ураження печінки. Минулої хвилі такого не було, а зараз, у цю хвилю майже у 100% людей, що помирають від ковіду є ураження печінку» — повідомив лікар-патологоанатом Анатолій Федорчук.

Родичі, які приїжджають за своїми рідними усіляко заперечують смерть близьких, не можуть це прийняти, кажуть медики. Лікарі зізнаються, зачасту їх звинувачують у підробці документів і в обличчя кричать — ковіду не існує. А все тому, що «згоріти» від хвороби пацієнт може за добу-дві.

Не на камеру люди кажуть, зі своїми рідними не матимуть навіть змоги попрощатися, їм заборонили відкривати чорний пакет бодай на хвилину. Патологоанатом зізнається, за часи пандемії йому довелося побачити смерть 18-річного хлопця, він помер від ковіду, не маючи супутніх захворювань. 

Щодоби біля моргу можна побачити по 9 автобусів, які забирають померлих від коронавірусу. На запитання чи є серед мертвих вакциновані, патологоанатом твердить — ні. Принаймні у його відділенні