У Коростені пройшла мирна акція щодо припинення діяльності небезпечної нафтобази

Декілька десятків людей з самого ранку збираються під дверима Коростенської міської ради. За ініціативи Антикорупційного підприємницького фронту тут проходить мирна акція, яка має на меті припинити діяльність нафтобази, що знаходиться занадто близько до житлових будинків. Організатори кажуть, відгукнулись на заяви місцевих жителів.

«Приїхали ми сюди, тому що до нас почали звертатися місцеві, тому що у місті Коростень можлива екологічна катастрофа. Люди вважають, що може повторитися історія, яка трапилась у Василькові, коли там спалахнула нафтобаза» — повідомив керівник ГО «Антикорупційний підприємницький фронт» Ігор Єгоров.

Тоді внаслідок пожежі у Василькові загинуло 6-ро людей, а прилегла територія стала небезпечною для життя. Люди втратили урожай, загинули домашня худоба і птиця. Крім того, вода в колодязях стала непридатною до споживання. Повторення цієї катастрофи, на думку мітингувальників, може спричинити нафтобаза компанії UPG, яка знаходиться на вулиці Богдана Хмельницького.

«Компанія UPG побудувала нафтобазу, підземне та наземне сховище. Там знаходиться легкозаймиста суміш, яка може спалахнути. І за 200 метрів там знаходяться житлові будинки» — додав керівник ГО «Антикорупційний підприємницький фронт» Ігор Єгоров.

Місцеві переймаються за власне життя та життя своїх дітей, адже зовсім поруч знаходиться й дитячий майданчик, на якому постійно багато дітлахів. За словами активістів, відстань між нафтобазою та жилим масивом відповідно до ширини санітарно-захисної зони має становити приблизно 1000-у метрів, однак компанія UPG ці норми проігнорувала. Тому місцеві прагнуть домогтися припинення діяльності небезпечної бази. 

«Хочемо припинити роботу цієї нафтобази. Хочемо винесення нафтобази, яка знаходиться у промисловій зоні за межі міста» — повідомив керівник ГО «Антикорупційний підприємницький фронт» Ігор Єгоров.

Свої питання мітингувальники прагнули обговорити з мером Коростеня, однак міський голова до активістів так і не вийшов.

Замість міського голови до людей вийшли заступники. Однак представники мерії кажуть, це питання вони не вирішують. Мовляв, в рамках їхніх повноважень все в порядку, тож протестувальники прийшли не до тих.

«Якщо ми почнемо перевищувати повноваження, якими наділений виконавчий комітет, до нас можуть поставити питання, що ми заважаємо або не даємо розвиватися бізнесу. В цій частині питання до виконавчого комітету дуже мізерне. Вам треба йти до тих, хто давав дозвіл, хто приймав цей об’єкт, хто розробляв проєкт, хто проводив експертизу» — сказав перший заступник Коростенського міського голови Володимир Вигівський.

Та в решті решт міська влада повідомила, якщо мітингувальники нададуть докази та правові документи, які підтвердять неправомірні дії нафтобази, вони підтримають населення та допоможуть усім можливим. Ми вирішили поспілкуватися із керівництвом самої компанії UPG, щоб знайти відповіді на питання активістів. Однак нам не вдалось потрапити навіть на територію нафтобази. В момент, коли ми під’їхали до дверей підприємства, усі працівники поховались у середині. А ті, що втекти не встигли, робили вигляд, що зовсім нас не помічають та просто ігнорували усі звернення журналістів. 

Мітингувальники й надалі виходитимуть на акції протесту. Сьогодні вже перекривали дорогу поблизу міської ради.  Планують самостійно поспілкуватися із керівництвом компанії UPG та домогтися вирішення хвилюючого для них питання