У Житомирі триває другий день «Лабораторії ідей сталого розвитку»

У рамках Днів сталої енергії у Житомирі триває ІДЕЯТОН — захід для пошуку вдалих рішень та ідей, що можуть вирішувати певні завдання та проблеми. Другий день відзначився жвавим обговоренням та презентацією проєктів студентів, які спрямовані на розвиток мобільності міста. 

«Зараз ми працюємо над тим, щоб розробити стратегічну модель до 2030-го року, яка має передбачати скорочення споживання енергії не менше ніж на 30% і скорочення викидів СО2 не менше, ніж на 30%. Для якісної підготовки документів, для нового погляду на можливі потенційні проєкти, які можуть бути реалізовані в цьому секторі, ми запросили вищі навчальні заклади, студентські команди. Для того, щоб вони допомогли нам, як місту, побачити ті речі, які ми можливо раніше не помічали» — розповів директор КУ «Агенція розвитку міста» Борис Пахолюк.

Участь у лабораторії ідей сталого розвитку взяли команди студентів провідних вишів Житомира. Першою свою роботу презентував Поліський національний університет. Вони зосередились на проблемі озеленення міста і планують створити комунікаційний центр «Green City», спираючись на досвід закордонних колег. 

«Ідея в створенні одного єдиного комунікаційного органу, який включає в собі всі органи з озеленення. Це буде комісія для того, щоб створити гідний догляд для зелених саджанців та оновити їх» — сказала учасниця команди Поліського національного університету Олена Рубанова.

Входити до такого центру мають балансоутримувачі, активісти, пластуни та науково-дорадчий відділ, який включатиме студентів, науковців, школярів, експертів. Також тему озеленення порушила й команда Житомирського державного університету ім. І. Франка. Однак обрали трохи інше направлення. Молодь сфокусувалася на шкідливих рослинах. 

До шкідливих рослин команда університету віднесла борщівник сосновського, амброзію полнолисту та інші рослини, які поширені на території міста. А ось Житомирська політехніка обрала для себе зовсім іншу тему проєкту. Своєю ідеєю студенти прагнуть вирішити проблему завантаженості перехрестя вулиць Жуйка та Великою Бердичівської. 

Це перехрестя, на думку студентів, є не тільки завантаженим, а й одним з найбільш засмічених. Адже саме тут відбувається найбільше автомобільних викидів в атмосферу. Команда розробила кілька варіантів вирішення цієї проблеми.

Кожна з трьох ідей має однакові шанси на реалізацію. Тому організатори мають конкретні вимоги кожного проєкту, серед яких зменшення викидів вуглекислого газу, адаптація змін клімату та скорочення споживання енергії