Чому у 5 дитсадочках Житомира досі не увімкнули опалення?

На вулиці вночі вже мінус, а в кількох дитячих садочках Житомира досі не увімкнули опалення. Один із – ДНЗ №15.

«В садочку сплять діти в колготах, светрі, в теплих піжамах, під двома ковдрами. З обігрівачами. Дякую вихователям, наливається в пляшки тепла і кладеться під ковдру. Діти приходять додому, і розказують: «Ми не хочемо з цими пляшками спати. Хлопчики є в старшій групі такі, що можуть цю пляшку відкрутити і вилити на себе. Вчора, наприклад, було -2 о 7 годині ранку. Підлога холодна, стіни холодні» — повідомила мама вихованців ДНЗ №15 Олеся Василюк.

У дошкільному закладі нараховується 219 дітей. Сьогодні прийшло лише 60. Обігрівається садочок за рахунок власної котельні. Але чому у дошкільному закладі й досі немає тепла, запитуємо у завідувачки.

«Ми не розпочали вчасно опалювальний сезон і зовсім не по причині вини адміністрації. Ми провели тендерні торги, ми заключили договір із «Житомиргаззбутом» (до речі, по ціні 19,85 грн – це немала ціна). І ми чекали опалювального сезону, який мав розпочатися вчасно» — сказала завідувачка ЖДНЗ №15 Людмила Котвіцька.

За словами завідувачки, за 2 дні до початку опалювального сезону «Житомиргазбут» розірвав договір із садочком і запропонував нову ціну – майже 50 гривень за кубічний метр. Керівництву довелось переукладати договір і досить довго чекати відповіді від «Нафтогаз Трейдинг».

«Ми довго чекали відповіді, але сьогодні вранці ми уже отримали підписані протоколи про те, що відбулася переговорна процедура. І ми будемо діяти зараз уже в тому напрямку, щоб швидше підписати договори. І будемо оформляти інші документи, щоб нас завели на платформу, щоб ми подали ліміти і якнайшвидше ми розпочали опалювальний сезон» — додала завідувачка ЖДНЗ №15 Людмила Котвіцька.

Те, що було перевагою, як от власна котельня, сьогодні зробило заручниками. 5 садочків Житомира – 15, 41, 35, 27 і садочок с. Вереси змушені зводити кілька груп в одну і ці окремі групи з допомогою обігрівачів доводити температуру до 19 градусів тепла.


В Департаменті освіти міської ради називають цю ситуацію надзвичайною. Кажуть, тільки сьогодні садочки врешті отримали відповідь від «Нафтогаз Трейдинг». Попереду ще переговорна процедура. Розпломбування котелень і підключення до тепла планується наступного вівторка. 

«Сьогодні ми отримали протокол по переговорній процедурі. Ми миттєво, через півгодини оприлюднюємо оголошення про переговорну процедуру. Мінімум 5 днів – це та переговорна процедура, яка може піти по тій надзвичайній ситуації, яка сьогодні оголошена в Україні. На сьогоднішній день у нас природний газ, який ми будемо отримувати, ми плануємо отримувати наступно го тижня у вівторок» — повідомила заступниця директора Департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко