Будні 30-ї окремої механізованої бригада імені князя Костянтина Острозького на передовій

Війна… Страшне слово, яке розділило сучасну історію українського народу на до і після. Українські міста перетворилися на руїни, а частина цих руїн під владою бойовиків. Вони називають наших хлопців кіборгами, бо всеозброєнні сепартисти не могли взяти Донецький аеропорт, який захищали кілька десятків українських військових зі стрілецькою зброєю. Вони наші герої, які вже 8-й рік стоять на захисті української землі. Сьогодні мова буде йти про 30-ту окрему механізовану бригаду імені князя Костянтина Острозького.

30-та окрема механізована бригада — формування механізованих військ у складі Сухопутних військ ЗСУ. Входить бригада до оперативного командування «Північ». Ще з 14-го року вони одні із перших стали на захист нашої держави. Військові вели важкі бої у Секторі «Д», який передбачає відновлення контролю над кордоном, аби бойовики не мали можливості відновлювати живу силу та техніку з боку Росії.

Перший бій бригади на Сході був 22 травня у районі Рубіжного, що на Луганщині. Тоді вони втратили 3 побратимів, а загалом в них вже майже 200 загиблих. 

Для військових і на війні проводять тренування та заняття, аби завжди підтримувати бойову готовність. Розповідають, на початку війни було складніше, і з технікою, і з підготовкою військових, а зараз рівень значно покращився.

Новоград-Волинська 30-ка має механізовані та танковий батальйони, зенітний ракетно-артилерійський дивізіон, бригадну артилерійську групу; снайперську, розвідувальну, радіолокаційну, медичну роти; роти радіоелектронної боротьби та РХБ захисту. І це не все. Та вони звикли жити на Сході. 

Іван на фронті теж не вперше. У 21 рік він вже прийняв роту, а зараз хлопець займається підготовкою особового складу, його вихованням і вчить поводити себе в умовах дійсної гібридної війни. Делегація із Житомирщини привезла військовим подарунки на фронт, а це зокрема квадрокоптери. Військовослужбовець каже, такі подарунки рятують життя. 

«На сьогоднішній день проведення аеророзвідки на першому місці. Це показали конфлікти російсько-турецької кампанії, пізніше Азербайджан і Вірменія. Тобто, коли ми можемо дійсно проводити розвідку місцевості, виявляти цілі, їх уражати, або взагалі повністю їх знищувати. Далі – продивлятися небезпечні ділянки і взагалі монітори обстановку, яку відбувається на лінії зіткнення. Це є майбутнє сучасної війни» — сказав військовослужбовець Іван.

30-та механізована бригада має спеціальну інструкцію з експлуатації машин для сезонного обслуговування. Кажуть підготовка техніки до зимового періоду є одним із важливих заходів. Треба завчасно попередити несправність машин і завжди підтримувати техніку в постійній бойовій готовності. Окрім звичайних військових машин, у 30-ки є своя броня. Хоч і танкові підрозділи перебувають у районах відведення відповідно до Мінських домовленостей, танкісти не припиняють вдосконалювати свою бойову готовність. У частині відбуваються регулярні тренування танкового резерву наближені до бойових умов. Владислав був строковим і потрапив у танкові війська, після вже підписав контракт і тепер захищає нашу країну на Сході. 

На фронті не тільки чоловіки. Жінки в українській армії займають вагому роль. У порівнянні з 2014 роком зараз кількість жінок у війську збільшилась у двічі. У ЗСУ проходить службу більше 30 тисяч жінок і Наталя одна із них.

Важливо підтримувати моральний дух військових на Сході. Світлана Ніконорова – волонтерка, відома бандуристка Житомирщини, вже не вперше їздить з концертами на війну. Каже, має за честь виступати перед нашими захисниками.

30-ка вітає і усіх тих, хто пліч-о-пліч захищає зараз з ними державні кордони України