У госпіталі ветеранів війни у Бердичеві відкрили сольову кімнату

В госпіталі ветеранів війни в Бердичеві відкрили лікувально-оздоровчий комплекс – галокамеру «сольову кімната» для лікування та психічної реабілітації учасників бойових дій та учасників АТО/ООС. Лікувальні властивості соляних шахт і кімнат використовуються на багатьох курортах світу. Науковці стверджують, що ефективність оздоровлення за допомоги таких кімнат може сягати 99%. Цілющі властивості солі здатні вилікувати бронхіальну астму, хронічний та обструктивний бронхіти, хронічний гайморит, сезонну алергію, риніт та інші захворювання.

«Ви бачите, що тут морська сіль на стінах, на стелі – дрібна сіль. На підлозі морська сіль крупна. В стінах є цеглини з кам`яної солі «Соледар». А морська сіль на стелі, підлозі і стінах – добута біля Криму. Основний діючий компонент цього мікрокліматичного середовища – аерозоль натрію хлориду» — розповіла лікар-фізіотерапевт КНП «Госпіталь ветеранів  війни» Житомирської обласної ради Тетяна Брезніцька.

Під час перебування в галокамері мікрочастинки солі проникають у найвіддаленіші відділи бронхіального дерева, осідають на шкірі. Вони чинять імуномодулюючу, бронходренажну та протизапальну дії.

«Принципово воно відрізняється від тих сольових печер, що є в місті Житомирі і що раніше будувались. Це саме галокамера. Бо тут вона має простір між стінами, спеціальні ніші, де стоять воздуховоди і потоки повітря генеруються. Печера задумана не тільки як для лікувальної цілі (для серцево-судинної, легеневої системи, післяопераційної реабілітації, зараз особливо актуально для ковідних хворих). Особлива увага була – як кімната для психологічної роботи психологів з учасниками АТО для психологічної реабілітації» — повідомив головний лікар КНП «Госпіталь ветеранів  війни» Житомирської обласної ради Павло Журбенко.

Допомагали облаштовувати сольову кімнату і учасники бойових дій. Адже тут вони будуть відвідувати групові заняття з психологами, проходити психологічну реабілітацію.

«У нас, на жаль, досі хлопці закінчують життя самогубством. До 2018 року вже перевалило за 1000 учасників бойових дій. Тому що не мали ні того місця, де можна зібратися поспілкуватися, ні підтримки. Саме сюди може будь-який учасник прийти, оскільки сьогодні є підтримка учасників АТО. Це наш шпиталь, хлопці можуть сюди ходити безкоштовно» — сказав учасник АТО, письменник Василь Піддубний.

Галокамеру у госпіталі ветеранів облаштували за депутатські кошти. Загальна сума – майже 300 тисяч грн. Приходити сюди зможуть не лише учасники бойових дій. Бажаючим відвідати солову кімнату коштуватиме 130 грн