Що робити тим, хто має протипокази до вакцинації

476

Катерина має серйозну ваду серця і вакцинація є небезпечною для її здоров’я. За наслідки щеплення лікарі відповідальність брати не хочуть, а самостійно ризикувати жінка не може, адже виховує двох дітей. 

«Коли надається щеплення, потрібно підписати папірець про те, що ти не маєш жодних претензій до медичного персоналу, що ти проінформований. Але при цьому мені ніхто не може надати інформацію яким чином вплине дана вакцинація саме на мою проблематику» — розповіла житомирянка Катерина Парфенюк.

Сімейний лікар жінки відповісти на питання як вплине вакцина на її організм не може. Каже, краще робити щеплення препаратом, який не має живої діючої речовини, хоча і тут наслідки невідомі. 

У Центрі вакцинації запевняють, діагноз Катерини не є суттєвим протипоказанням до вакцинації, а навіть навпаки. Люди, котрі мають важкі хронічні захворювання перебувають у більшій небезпеці перед коронавірусом. 

«Її захворювання не є абсолютним протипоказом до щеплень. Після огляду, визначення її стану здоров’я, можна робити щеплення, тому що це єдина її надія перенести ковід в більш легкій формі або взагалі не заразитися ним» — повідомила керівник Центру вакцинації Ольга Осадчук.

Перед «червоною» зоною з’явилось ще одне хвилююче питання: як пересуватися країною та уникати карантинних обмежень без ковід-сертифікату, адже отримати його можна лише після вакцинації. І це проблема не тільки Катерини, адже протипокази має ще чималий відсоток населення України. 

Однак усі ці стани є протипоказаннями до живих вакцин, але, запевняють у Центрі вакцинції, щеплення від коронавірусу робляться препаратами, які не мають живих компонентів. З 8 листопада українці, які мають протипоказання, зможуть отримати довідку про це і уникнути карантинних обмежень у "червоних" зонах. Однак отримати її можна лише маючи одну єдину патологію.

«Основний протипоказ – це важка алергічна реакція у вигляді анафілактичного шоку на попередню дозу вакцини. Якщо були якісь алергічні реакції у вигляді висипу, зуду чи набряків, це не є важка алергічна реакція» — розповіла керівник Центру вакцинації Ольга Осадчук.

Дізнатись про наявність такого протипоказу можна лише після отримання першої дози вакцини. Після цього отримати таку довідку можна у лікаря. 

Та ось тут цікавий момент. Довідка не дає можливість вільно пересуватися міжобласним транспортом. Щонайменше треба буде мати з собою негативний ПЛР-тест. 

«Так як встановлено на законодавчому рівні, все таки вимагають довідку про зроблену одну або дві дози вакцини, або ПЛР-тест, або швидкий тест на антиген, який дійсний 72 години» — повідомила керівник Центру вакцинації Ольга Осадчук.

Чи буде довідка про протипоказання -підтягуватися в Дію поки невідомо. Як повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я, у найближчому майбутньому у додатку можна буде й знайти довідку про перенесену хворобу і ПЛР-тест. Але конкретної дати ще немає