Термін сплати податкових зобов’язань, податковий борг і його наслідки

435

Своєчасна сплата податків є обов’язком кожного громадянина. Особливо, якщо платник ці суми декларує самотужки. Термін сплати податкових зобов’язань визначений нормами «Податкового Кодексу України».

«Для самостійно задекларованої суми податкового зобов’язання, тобто для тієї, коли платник визначає самостійно в поданий ним декларації суму, яку необхідно сплатити до бюджету становлять 10 календарних днів наступних за останнім днем граничного строку подання такої декларації» — повідомила в. о. заступника начальника Головного управління ДПС у Житомирській області Алла Бех.

Податки на доходи фізичних осіб і військовий збір сплачуються при виплаті оподаткованого доходу. Зокрема, це стосується виплати, яка здійснюється з каси або у безготівковій формі впродовж трьох банківських днів. Але якщо дохід нараховується, але не виплачується, то виплата здійснюється у термін місячного податкового періоду. 

«У разі визначення грошового зобов’язання контролюючим органом, тобто за наслідками перевірки, коли податкова донараховує відповідні грошові зобов’язання, то платник податків зобов’язаний сплатити такі суми протягом 10-ти робочих днів наступних за днем отримання податкового повідомлення рішення» — сказала в. о. заступника начальника Головного управління ДПС у Житомирській області Алла Бех.

Якщо платник у судовому чи адміністративному порядку оскаржив таке рішення платник податків змушений самостійно погасити узгоджену суму, пеню і штрафні санкції впродовж 10-ти робочих днів. Нарахування авансових внесків здійснюється на таких підставах:

«Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої та другої групи здійснюється контролюючим органом підставі на підставі заяви такого платника єдиного податку за розміром обраної ставки єдиного податку, то в такому випадку ЄСВ сплачується авансом, не пізніше 20 числа поточного місяця».

Якщо крайній день сплати припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем сплати вважається робочий після вихідного. У випадку несплати виникає податковий борг, який несе за собою опис майна в податкову заставу, стягнення коштів боржника, продаж його майна та стягнення заборгованості.

«На підставі рішення суду застосовується примусова реалізація майна, що перебуває у податковій заставі. Відбувається анулювання платника єдиного податку і звичайно відмова в реєстрації платником єдиного податку в будь-якій з груп. Застосовують обмеження для фізичних осіб підприємців і посадових осіб юридичної особи щодо виїзду за межі кордону України. Також застосовується адміністративна, а в деяких випадках, кримінальна відповідальність» — розповіла в. о. заступника начальника Головного управління ДПС у Житомирській області Алла Бех