29 жовтня — Всесвітній день боротьби з інсультом: як розпізнати

Пан Петро майже 10 днів у кардіологічному відділенні. Декілька з них — у реанімації. Чоловік оговтується після інсульту. Каже, вже добре почувається і навіть жартує. 

«Ну зараз вже все, лікарі молодці, постаралися. Трошки покатали мене по цій території туди-сюди і я зараз себе нормально почуваю. Тяжко просто ще ходити, ногу цю тягнеш за собою, а так, рука вже нормально, можу вже і дулю показати» — сказав Петро Яструб.

А тоді згадує, було не до жартів. Того ранку чоловік прокинувся на роботу, але відчув, що йому недобре. І спершу навіть не звернув на це уваги. 

«Одну ногу скинув з ліжка, а другу ногу поставити, чую, вона тяжка як колодка. Нею не можна рухати. Ну ще по хаті пройшовся, ну думаю залежав, буває ж таке. Але ні, не відпустило» — розповів Петро Яструб.

Тоді дружина Павла інтуїтивно вирішила поміряти чоловіку тиск. І він виявився 220 на 130. Подружжя терміново викликало швидку. Й навіть тоді, зізнається Павло, і подумати не міг, що в нього стався інсульт.  

«Та я в нормальному стані був, звісно не подумавнавіть, що це інсульт. Я сам навіть у швидку зайшов. Щоб в мене хоч голова боліла, не боліла голова» — додав Петро Яструб.

Інсульт — гостре порушення кровообігу мозку, як результат — утрата частини його функцій. Як розпізнати, що у людини поруч із вами інсульт нам розповіла лікар-невропатолог. Найперше, що має занепокоїти — втрата свідомості. 

«Ми звертаємо увагу на обличчя, може бути перекос обличя, може не працювати верхня або нижня кінцівка, може навіть виникнути блювота, людина може поскаржитися, що в неї паморочення в голові, вона може взагалі перестати говорити або розуміти отоуючих. І бувало таке, що перехожі думали, що людина в стані алкогольного сп’яніння, вони могли байдуже пройти і не викликати «швидку» допомогу» — розповіла лікар-невропатолог інсультного центру КП «Лікарня №1» Алла Шаюк.

Лікарка радить, навіть якщо вам здається, що людина напідпитку , але вона в безпорадному стані, краще викликати швидку. 

Здавалося б інсульт — хвороба пенсіонерів, але нині захворювання значно помолодшало. У першу лікарню кілька років тому із таким діагнозом потрапила 24-річна житомирянка. Жінку вдалося врятувати завдяки проведеному тромболізісу. 

«Там були порушення на рівні генетики, був тромбоз. Провокоючим фактором стало надмірне фізичне навантаження» — повідомила лікар-невропатолог інсультного центру КП «Лікарня №1» Алла Шаюк.

Щороку в Україні стається 100 –110 тисяч інсультів. Але хворобі можна запобігти. 

«Ну профілактичні заходи, потрібно контролювати артеріальний тиск. Можливо дещо змінити свою позицію в житті по відношенню до стресових чинників» — сказала ікар-невропатолог інсультного центру КП «Лікарня №1» Алла Шаюк.

А ще не палити і дотримуватися здорового способу життя. Свою пораду нам озвучує і Павло. 

«Мені пощастило, що ми вчасно це зробили. Лікарі казали, що якби я ще потягнув, то тут із вами би не говорив» — додав Павло Яструб