Хто такі косплеєри та чим вони живуть

1296

Вони – звичайні люди, які у мить можуть перетворитись на вампірів, богів чи Зіркового Лорда. Косплей – частина їхнього життя, яка допомагає самовиражатися та перевтілюватися в улюблених персонажів. Зазвичай, це герої комп’ютерних ігор, кінематографа, літератури, коміксов, аніме та манги. 

«Обираю образи випадково. Це те, що мені найбільше подобається в моменті. Я не можу сказати, що обираю наперед, маю якийсь список. Швидше за все, це ти щось подивився, тобі сподобався якийсь персонаж і все, ти хочеш його зробити. Тоді я починаю над ним працювати. Швидше за все, якщо я не встигну реалізувати ідею у короткий термін, вона просто зникає і більше я до неї не повертаюсь» — розповіла косплеєр Юлія Хмілевська.

Дівчина почала займатися косплееєм близько 10-ти років тому після того, як побувала на фестивалі. Побачене так вразило Юлію, що вона вирішила теж спробувати. Зараз це для неї дещо більше, ніж просто хобі.

Тепер для дівчини це не тільки захоплення, а робота. Вона самостійно влаштовує фестивалі та співпрацює з іншими косплеєрами. Головне творіння Юлії – акаріфест, який проходить у Житомирі і збирається тут щонайменше тисяча прихильників перевтілень. Зізнається, організовувати такі масштабні дійства важко, тому має свою команду.

За 10 років захоплення косплеєм Юлія приміряла чимало персонажів, адже на кожному фестивалі потрібно показати щось нове та чимось дивувати. Своїм найкращим образом вважає Круеллу, яку демонструвала на останньому КомікКоні.

З трепетом згадує своє перше знайомство з косплеєм і Валерія, яка потрапила на фестиваль як виконавець. Тоді зарядилась шаленою енергією і вирішила «мені це теж треба». І досі свій перший повноцінний образ вважає найвдалішим.

Один образ може готуватися від декількох місяців до півроку, а то й більше. Усе залежить від складності персонажу. Мама – людина, яка найбільше допомагає дівчині у її захопленні. Зізнається, майже усі костюми – це творіння саме її рук.

«Мені допомагає мама завжди. Не дивлячись на те, що вона не розуміє цього захоплення, вона його приймає. Приймає і всіляко допомагає. Більшість моїх образів були пошиті моєю мамою або завдяки їй» — розповіла косплеєр Валерія Козел.

Якісний косплей вимагає чималих зусиль і значно влітає в копійку. Адже усі матеріали, тканини, атрибути необхідно купувати за свої кошти.

Валерія  зізнається, головне, що дарує косплей їй – це емоції та увага. Особливо цікавою є підготовка образу, каже, це ніби окрема пригода.

Косплей в Україні стає дедалі популярнішим. Щорічно на фестивалях збирається все більша кількість косплеєрів. У своїх образах вони знаходять себе, проживають емоції улюблених персонажів та дарують враження людям. Звичайно, приймають таке хобі не всі, однак заради захоплених поглядів тих, хто вміє оцінити старання цих людей, готові творити ще більше