В Україні стартує челендж «Навчай українською» для тренерів спортивних секцій та педагогів гуртків

545

Учора завершилася реєстрація на Всеукраїнський челендж «Навчай українською». Заняття розпочнуться вже 5 листопада в режимі онлайн. Основне їх завдання — популяризувати українську мову.

«Ідея «Навчай українською» з’явилася після початку війни. І це пов’язано з тим, що наші діти в позашкільний час отримують навчання російською мовою об’єктивно. І ще досі отримують тому, що за тими дослідженнями, які ми проводили в 2020 році лише 16% гуртків і спортивних секцій викладали виключно українською мовою. І це ми говоримо про найбільші міста України» — розповіла співзасновниця ініціативи «Навчай українською» Наталія Федечко.

Навчання триватиме впродовж трьох тижнів. Кожного дня організатори надсилатимуть у месенджер завдання, які буть зорієнтовані конкретно на говорінні. До того ж впродовж навчання буде сім вебінарів та практикуми. 

Вебінари стосуватимуться спортивної термінології, мотивації навчати українською, техніки запам’ятовування слів, наголосів, відмінків і закінчень. Також учасники пройдуть курс вимови та голосу. Нині зареєструвалося вже понад півтори тисячі учасників. Проте, не всі охочі зможуть приєднатися до челеджу цього року.

Житомирські тренери переважно спілкуються українською мовою. Серед них і чемпіон світу з кікбоксингу та тренер Артем Мельник. 

«Я намагаюся якісно і правильно давати уроки українською мовою. Я вважаю, що це круто. Тому, що людина має бути гармонійно розвинутою як фізично, так і розумово і її мова впринципі має бути на високому рівні» — сказав тренер Артем Мельник.

Олег Довгалюк вже більше тридцяти років тренує своїх бійців російською мовою. Каже, на те є свої причини.  

«У мене батьки українці. Я сам українець. Я вдома теж розмовляю українською з батьками. Просто є такі моменти, коли спортивний сленг він трішки не такий. Дуже складно знайти такі слова» — сказав тренер Олег Довгалюк.

Тренер зізнається, обожнює мелодійну рідну мову і обіцяє в майбутньому тренувати своїх вихованців українською