Як лікарня №2 ім. Павлусенка живе в умовах карантину

734

Житомирська міська лікарня №2 ім. Павлусенка з 1-го жовтня вийшла на передову боротьби з коронавірусом. Зараз в лікарні розгорнуто 300 ліжок, з яких зайнято 225. Щоденно до закладу надходить щонайменше 30 пацієнтів.

«Ми дуже швидко включилися в цю роботу. В ургентні дні до нас госпіталізували від 30-ти до 50-ти чоловік. Найбільше в нас було госпіталізовано 57 людей за одну добу. Ми дуже швидко заповнились» — повідомив медичний директор КП «Лікарня №2 ім. В. П. Павлусенка» Віктор Помирляну.

80% усіх пацієнтів знаходяться на кисневій підтримці. Відповідно, під час цієї хвилі кисню лікарня використовує в рази більше. Та зізнаються, вони достатньо забезпечені.  

«З киснем у нас все гаразд. Якщо порівнювати з попередніми хвилями, то кількість кисню, який використовується зараз для надання допомоги, різко збільшилась» — додав медичний директор КП «Лікарня №2 ім. В. П. Павлусенка» Віктор Помирляну.

Лікарі кажуть, очікували, шо нова хвиля буде складнішою і зумовлено це появою нового штаму Дельта. Зараз пацієнти надходять у важкому та вкрай важкому стані, також вдвічі збільшилась летальність. 

Сам перебіг захворювання також значно змінився.

Збільшилась і тривалість перебування пацієнта на штучній вентиляції легень. Якщо раніше цей час становив близько 7-ми днів, зараз доходить до 3-х тижнів. Також почастішали випадки і серед вагітних. А ось розпізнати штам дельта у госпіталізованого важко, адже симптоми однакові. 

За місяць у лікарні серед усіх померлих було зареєстровано лише 3 вакцинованих пацієнта. Усі вони – жінки похилого віку, які мали тяжкі супутні хвороби. Однак лікарі кажуть, вакцинація значно полегшує перебіг хвороби та саме лікування. 

Для усіх, хто досі вагається, лікарі наполегливо радять робити щеплення якомога швидше.

«Вакцинуватися потрібно обов’язково. Ті, хто хоче жити, хоче бачити своє майбутнє, бачити своїх дітей, внуків, обов’язково вакцинуватися. Обов’язково вакцинуватися необхідно людям груп ризику» — сказала завідувач інфекційного відділення №2 КП «Лікарня №2 ім. В.П.Павлусенка» Наталія Савіцька