Звернулася до комісії ЛКК за направлення до МСЕК і отримала відмову: чому?

1293

Пані Ніна — жительку Овруцького району. Жінка каже, що вона кілька років бореться із жахливими болями. Лікарі обласної клінічної лікарні ім. Гербачевського діагностували у хворої остеоартроз кульшових та колінних суглобів ІІ-ІІІ ступенів. 

«Мені сказав ортопед: «Вибачте, але ви приїхали вже запізно. У вас уже третя стадія» — розповідає жителька Овруцького району Ніна Дубницька.

«В процесі можливо стане питання про ендопротезування правого колінного суглобу. По кульшовим, там 2-3-тя ступінь, це ще можна поборотися за ці суглоби» — повідомив лікар-ревматолог Сергій Крикливець.

А цих стадій — всього три. Лікування хвороби дороговартісне і не підйомне для хворої, допомагають коштами діти. Сама жінка за станом здоров’я ніде не працює, каже, за порадою житомирських фахівців звернулась до місцевих лікарів в Овручі, аби отримати групу по інвалідності і стати в чергу на безкоштовну заміну суглобів. Однак направлення на МСЕК пані Ніна не отримала.  

«Голова ЛКК навіть до мене не повернулася. Вона як сиділа спиною, так і сиділа. Я вийшла в такому розпачі з того кабінету» — каже жителька Овруцького району Ніна Дубницька.

Чому хворій не надали направлення на комісію МСЕК голова ЛКК пояснювати не бажала. А от в обласній лікарні кажуть, жінка надійшла вже в стані середньої важкості. 

«Надійшла у стані середньої важкості. На жаль, у хворої була виражена порушена функція ходьби» — повідомив лікар-ревматолог Сергій Крикливець.

В обласній лікарні жінку пролікували та надали направлення до відповідних комісій, там хворій призначили вже ІІ групу інвалідності. Згодом, вже спокійно, голова ЛКК пояснює, на момент засідання лікарсько-консультативної комісії в Овручі, Ніна Григорівна була у задовільному стані, тож підстав відправити її на комісію МСЕК не було. 

«Інвалід 2-ї групи це являється показ. Людину можна побачити зразу, коли вона заходить до тебе у двері, тобто, вона може зайти з паличкою. Наша пацієнтка була без палички. І на даний час пацієнтка без палички. Їй не було відмовлено, їй дана була рекомендація згідно якої вона пролікувалася, але дуже швидко отримала групу інвалідності» — сказала голова лікарсько-консультативної комісії Ніна Зілько.

Керівництво закладу додає, хвора не мала усього пакету документів, а тому і отримала висновок комісії із порадою долікуватися.

«Коли подала Ніна Григорівна ці документи, втому переліку не було виявлено належних, заповнених виписок і документів. З 2011-го року по 2020-й рік абсолютно не було ні одного запису в медичну карту і виписок, які подавалися на ЛКК. Тому, дії Ніни Сергіївни (лікаря) повністю є законодавчо обгрунтовані» — розповіла т. в.о. керівника Центру первинної медико-санітарної допомоги Овруцької ОТГ  Олена Хомич.

В обласній службі медико-соціальної експертизи кажуть, людина, яка претендує на ІІ групу інвалідності має виражені функціональні зміни та на момент комісії ЛКК має мати відповідні документи із підтвердженим діагнозом і хоча б одну виписку із стаціонару. Але ІІ групу інвалідності можуть призначати на певний термін. Згодом комісію МСЕК потрібно пройти ще раз