Більше доби без їжі і нагляду: у Житомирі горе-матір покинула сина 8-ми років та 4-річну донечку

508

Порожні тарілки, брудний посуд, розкиданий по усій квартирі одяг та повна антисанітарія. Таку картину побачили поліцейські, які приїхали на виклик про недогляд за дітьми. 

«Дітки були заплакані, голодні, недоглянуті, грязні, в антисанітарних умовах» — повідомила речниця ГУНП в Житомирській області Алла Ващенко.

Малеча не їла більше доби. У кімнаті без крихти їх зачинила рідна матір і подалася геть. Соцслужби згодом викликала сама горе-матір. Слова жінки шокували працівників, там зізнаються, таке зустріли вперше за усю свою практику. 

«У п’ятницю підвечір десь о 17:30 до служби у справах дітей надійшов дзвінок від самої мами у стані алкогольного сп’яніння, яка сказала про те, що її діти закриті вдома і вона не має на меті впродовж декількох днів повертатися додому. Вона сказала заберіть дітей тому, що мене не буде вдома. Нічого не пояснювала, поклала слухавку» — розповіла начальниця служби у справах дітей м. Житомир Ольга Бібла.

В поле зору соцслужб та поліції родина потрапила ще у 2018 році, коли переїхала у Житомир. За ці три роки дітей вже 5 разів забирали від мами через загрозу їхньому життю. Сусіди кажуть, щойно вони оселилися в будинку, спокійне життя тут скінчилося. Жінка постійно приводить гостей і просто забуває про існування малечі. Неодноразово сусіди підгодовували дітей.

«Їсти передавали як могли. Коли приходили її подружки я пихала туди, що могла і хто міг, той давав тому, що вони голодні були постійно. Раніше такого не було, зараз вона зірвалась дуже, це якийсь жах. Постійно вони вдома одні і вночі, і вдень. Це раз. А по-друге, вона їх дуже била» — каже сусідка Ольга.

Малеча нині у дитячій лікарні, старшому хлопчику 8, дівчинці 4 роки. Медики кажуть, стан братика та сестрички задовільний, вони активні, граються й напрочуд виховані, а от про маму воліють не згадувати. 

«Мама не з’являлася. На цю тему діти не говорять» — сказала завідувачка педіатричним відділенням №3 Наталія Федурко.

Зворушила медиків поведінка хлопчика, кажуть від сестрички не відходить ні на крок. 

«Дуже гарно доглядає, він як мама. Одягає її, разом ходить за ручку, водить. Дітки хороші» — додала завідувачка педіатричним відділенням №3 Наталія Федурко.

За увесь час поки діти у лікарні матір жодного разу їх не навідала. Натомість сусіди кажуть, вчора за дверима цієї квартири знову була гулянка. Нам горе-матір двері не відчинила. 

Подальшу долю братика та сестрички буде вирішувати суд. Чи дадуть 28-річній мамі шанс виховувати дітей поки невідомо. Жінці неодноразово намагалися допомогти, влаштовували у реабілітаційні центри, аби та позбулася алкоголізму, але кожного разу вона звідти втікала.

За те, що жінка покинула дітей їй загрожує 2-а роки позбавлення або обмеження волі. А малечі в цей час будуть підшуковувати іншу сімейну форму виховання. Братика та сестричку не розлучатимуть, допоки ж буде вирішуватися їхня доля вони будуть під наглядом медиків