Фермери можуть отримати додаткову фінансову допомогу від держави

613

На підтримку агросектору на поточний рік в бюджеті України заклали 4,5 млрд грн. Зокрема більше уваги приділили розвитку виноградарства, садівництва, хмелярства, тваринництва та переробку сільськогосподарської  продукції.   

«Були і є спеціальна бюджетна дотація за наявні бджолосім’ї, утримання   кізочок, вівцематок-ярок, дотація на приріст поголів’я корів власного відтворення. Це спеціальна бюджетна дотація за приріст поголів’я власного відтворення. Це підтримка розвитку фермерських господарств» — сказала директорка Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОДА Наталія Арендарчук.

Нині запровадили ще один новий на приріст голів напрямок. Він передбачає надання аграріям фінансової підтримки на гектар посіяної культури. Цього року це була гречка. 

Нещодавно депутати ухвалили законопроєкт завдяки якому фермери, які оброблюють землю до 500 гектарів матимуть від держави гарантію на отримання кредитів.

«Створення саме цього фонду покращить доступ суб’єктів господарювання, які займаються саме первинним виробництвом сільгосппродукції до кредитних ресурсів, приятиме відповідно розширенню виробництва і поліпшенню фінансового стану таких підприємств» — розповіла директорка Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОДА Наталія Арендарчук.

Фонд зможе гарантувати до 50-ти%  непогашеної суми кредиту

«Він матиме статус фінустанови, буде отримувати відповідні ліцензії, Фонд гарантування пропонуватиме портфельні гарантії, які банки будуть використовувати, як частина основної застави» — додала директорка Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОДА Наталія Арендарчук