Під час реконструкції скверу на майдані Соборному знайшли близько 300-х археологічних знахідок

618

Під час ремонтних робіт на майдані Соборному у Житомирі працювала група експедиторів від Інституту археології. На досліджуваній території археологам вдалось знайти предмети різних періодів нашої історії. Найстарішому екземпляру близько 600 років. 

«Мабуть, найбільш цікавими будуть вислі печаті, фрагменти люльок, фрагменти кружального посуду, як орнаментований, так і не орнаментований. Представлені зразки, на яких можете побачити клеймо Баранівського фарфорового заводу. Бачите монети, цвяхи, знаряддя праці» — розповів директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов.

Такі знахідки безумно вказують на те, що територія Соборного майдану була активно включеною у життя міста. Загалом було знайдено 262 артефакти, які стосуються різних груп збереження. Нині усі предмети передані на баланс Житомирського краєзнавчого музею, однак експозиційно представлені не будуть.  

«Вони будуть переведені до науково-допоміжного фонду. Вони будуть лежати, а за потреби, досліднику, якому треба буде проаналізувати тей чи інший період розвитку Житомира, спокійно звертається туди і працює з цими знахідками» — додав директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Роман Насонов.

За словами директора музею, на території Житомира проводилось досить мало археологічних розкопок. Тому такі, навіть дрібні знахідки, дозволять поновити історію та життя предків у нашій уяві.

Археологічний нагляд та опрацювання знахідок проводилось близько 5-ти місяців житомирськими дослідниками. В першу чергу, артефакти мають важливу наукову цінність. Але доступні вони будуть лише для вузького кола фахівців