У Житомирі можуть з’явитись 4 нові об’єкти культурної спадщини

633

Не минуло й місяці після відкриття пам'ятнику Захисникам України у війні з російським агресорам, як його вже включено до переліку об'єктів культурної спадщини. Відповідне звернення підготувала науково- консультативна рада Житомира. Пам'ятка проходить за видом історії та монументального мистецтва.

«Цей пам’ятник – це наше сьогодення, тому що війна, на жаль, ще продовжується. Але це вже й наша історія. Ті люди, які віддали своє життя за Батьківщину, це та історія, яка повинна бути через рік, через 10 і не тільки» — сказав голова Науково-культурної ради Житомира Сергій Намєснік.

Саме з метою зберегти цю історію Науково-культурна рада запропонувала внести пам’ятний знак до переліку об’єктів культурної спадщини. Ідею підтримали жінки, матері та рідні загиблих, під час війни на Донбасі. Вдалось зібрати 25 підписів.

Відповідне колективне звернення до голови Житомирської обласної державної адміністрації почали готувати 18-го жовтня. І вже 8-го листопада документи були підписані. Якщо міністерство культури дає дозвіл, у Житомирі почнуть розробляти відповідну документацію.

«Міністерство на своїй координаційній раді прийматиме рішення щодо присвоєння статусу об’єкта культурної спадщини і відповідно прсвоюється рівень, якого саме пам’ятка є: місцевого чи національного» — повідомив заступник голови Житомирської ОДА Юрій Денисовець.

До переліку об'єктів культурної спадщини також включили підвісний пішохідний міст у Парку Гагаріна. Ініціатори кажуть, це один із головних символів Житомира, тому оберігати його має держава.

Окрім цього до переліку також внесли архітектурну-композицію «Герої не вмирають», що знаходиться біля будівлі Житомирської ОДА. На таку ідею сколихнув факт вандалізму, коли чоловік пошкодив частину пам’ятника.

Ще один об’єкт – «житомирський» Шевченко, тобто пам’ятник Олегу Ольжичу. В науково-консультативній раді кажуть, ця пам’ятка недооцінена. 

Тепер усі ці пам’ятки чекає непростий шлях отримання статусу об’єкта культурної спадщини. Після цього питання реставрації, відновлення та збереження контролюватиме держава