Для жителів гуртожитків газ вартує як для юридичних осіб

539
Для жителів гуртожитків газ вартує як для юридичних осіб

Інтереси мешканців гуртожитків не враховані у Меморандумі щодо врегулювання проблемних питань у сфері постачання тепла та гарячої води в опалювальному сезоні 2021-2022 років між Урядом, «Нафтогазом» та органами місцевого самоврядування. Меморандум передбачає забезпечення газом за пільговою ціною бюджетних установ та закладів охорони здоров'я різних форми власності. Гуртожитки відносяться до категорії юридичних осіб, тому отримувати газ за соціальною ціною не можуть.

«Мешканці гуртожитків, які по суті використовують газ для своїх побутових потреб – приготування їжі та підігріву води, не відносяться до групи побутових споживачів. Така недосконалість законодавства не дає можливості забезпечити жителів гуртожитків газом за ціною для населення», — розповідає Олена Благодарська, директор ТОВ «Житомиргаз Збут», що працює під брендом «ТВІЙ ГАЗЗБУТ».

Для того, аби гарантувати стабільну ціну до 1 травня 2022 року для населення компанія уклала з НАК «Нафтогаз України» договір, предметом якого договору є купівля-продаж природного газу виключно для потреб побутових споживачів.

 «Побутові споживачі обліковуються на Інформаційній платформі Оператора ГТС за окремим портфелем. Відповідно до урядових нормативних документів, обсяги споживання для гуртожитків не можуть бути придбані компанією за ціною, як для населення, адже відносяться до категорії споживачів, що не є побутовими. Компанія вже надіслала пропозиції власникам гуртожитків щодо змін умов договору, адже не має можливості постачати їм газ за соціальною ціною», —  зазначила директор ТОВ «Житомиргаз Збут».

Нагадаємо, цього року спостерігається аномальне підвищення та коливання цін на природний газ як в Україні, так і в світі. За даними «Української енергетичної біржі», вартість природного газу в цьому році зросла на 286,41%. Незважаючи на це, усі побутові споживачі ТОВ «Житомиргаз Збут» до 1 травня наступного року отримуватимуть газ за ціною 7,99 грн за кубометр